Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

B2B-marketing uitbesteden: doen of juist niet?

Marketingteams zijn er in alle soorten en maten. Doe je alles zelf? Of zijn er zaken die je liever aan een extern bureau of freelancer overlaat? Waarschijnlijk wel. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat meer dan de helft van de marketingmanagers en CMO’s sterk afhankelijk is van bureaus en externe partijen: slechts 19% houdt alle marketingactiviteiten in-house.

En dat is helemaal zo gek nog niet: het uitbesteden van B2B-marketingprojecten kan heel effectief zijn. In dit artikel lees je de vijf belangrijkste redenen waarom uitbesteden juist voor B2B-marketing zo waardevol is. Maar ook waar je op moet letten om de meeste toegevoegde waarde uit de samenwerking te halen.

1. Profiteer van een professioneel marketingteam

Wil je starten met contentmarketing, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Dan is de hulp van een marketingbureau waarschijnlijk meer dan welkom. Zij helpen je bij je strategie, het plan van aanpak en de uitvoering. Doordat je nauw met deze professionals samenwerkt en ziet hoe zij te werk gaan, leer je een hoop en kun je het wellicht de volgende keer zelf.

Maar niet alleen bij nieuwe projecten is uitbesteding een goede optie. Ook bij bijvoorbeeld bij buyer persona of customer journey onderzoek, waarbij je de onderzoeksresultaten zo onafhankelijk mogelijk wilt houden, is een externe partij waardevol. Je doet in dit geval onderzoek binnen je eigen prospect- en klantenkring, en de ervaring leert dat klanten makkelijker kritische feedback geven aan iemand waar ze geen band mee hebben. Juist deze feedback is van belang voor het slagen van je buyer of customer journey onderzoek.

Tip: Meer halen uit je buyer of customer journey onderzoek? Laat het uitvoeren door een onafhankelijke partij. Zij staan verder van je klanten af en zullen meer feedback loskrijgen én jij meer inzicht.

Lees hier het praktijkvoorbeeld van Rik ten Wolde, Marketing Manager Klantsucces bij AFAS Software, over de weg naar een betere customer journey.

2. Bespaar tijd en geld

57% van de meer technische B2B-marketeers besteedt de uitvoering van hun contentmarketingstrategie uit. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven en opmaken van artikelen, whitepapers of e-books, het laten maken van een video of animatie of het uitvoeren van een webinar.

Een veelgehoorde mening van CMO’s is dat de content geleverd door een externe partij vaak van hoge kwaliteit is en niet te onderscheiden van het werk van een eigen medewerker. De tijd die je marketingteam normaal gesproken kwijt is aan het opstellen van de briefing, het schrijven van de tekst en het aansturen van de designer, kan nu besteed worden aan andere taken, zoals het optimaliseren van de al lopende campagnes.

Naast tijd, is er ook een flinke kostenreductie mogelijk bij het uitbesteden van een contentmarketingproject. Het kan soms maanden duren voor een eigen medewerker helemaal ‘up and running’ is én de kwaliteit levert die jij verwacht. Zoek je iemand met een specifieke vaardigheid voor een bepaald project, dan is het meestal sneller en goedkoper om een externe professional in te schakelen.

Tip: Werk met duidelijke briefings, waarin je achtergrond, doel en beoogd resultaat beschrijft. Zo weet iedere partij precies wat verwacht wordt.

Anne-Marie van den Hoven, Markt Manager B2B bij – NUON, vertelt over hoe zij aan de slag is gegaan met buyer persona onderzoek, content mapping en content creatie.

3. Een goed begin, is het halve werk

Voor B2B-marketingcampagnes valt er met marketing automation een hoop winst te behalen. Je kunt je campagnes automatisch laten draaien en veel handwerk wordt overbodig. Helaas is het implementeren van marketing automation een tijdrovende klus, waar veel technische kennis voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de koppeling met je CRM, het ontwikkelen van een subdomein of sjablonen voor landingspagina’s en formulieren.

Deze zaken moeten eenmalig ingeregeld worden voor je er gebruik van kan maken. Wil je het in één keer goed doen, laat het dan over aan een expert. Een expert kent alle ins en outs en zal de tool inrichten op basis van jouw specifieke behoeften. Na de inrichting kan je zelf gaan werken met de tools en heb je de expert vaak niet meer (of veel minder) nodig.

Tip: Heb je specifieke kennis nodig voor een eenmalig project? Laat je helpen door experts. Ga je na oplevering zelf aan de slag? Voeg dan eventueel een support-clausule toe, zodat je bij problemen op de expertise kunt terugvallen.

Clarinda Dobbelaar en Anna-Lena Westra van Nasdaq BWise stelden zichzelf ten doel meer te halen uit de vergaande mogelijkheden van marketing automation. Hiervoor hadden ze een geavanceerder systeem nodig. Lees hier hoe de implementatie is verlopen.

4. Denk out of the box

Als je contentcampagnes ontwikkelt, is het van belang dat je altijd in je achterhoofd houdt wat je doelgroep nodig heeft. Wat willen zij weten? Wat zijn hun uitdagingen? Hier speel je op in met je content. Misschien heb je zoveel ideeën dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij de uitvoering. Maar wat als je al tientallen e-books gemaakt hebt en geen unieke invalshoek meer kunt bedenken?

Ga eens langs bij een ander om inspiratie op te doen. Zij kijken met een frisse blik naar je content en zien waar de ‘gaten’ zitten. Zo kan je meteen zelf aan de slag met nieuwe, unieke content.

Tip: Komen er zoveel nieuwe ideeën uit de brainstorm dat je wel wat hulp kunt gebruiken met de uitvoering? Dan is een goede optie om de expert, die zich al heeft verdiept in je campagne, te betrekken.

Interpolis gebruikt inmiddels meer dan 13 verschillende tactieken om hun doelgroepen te bereiken. Ze zijn continu bezig met de vraag: Hoe kunnen we onze zakelijke doelgroepen nóg beter bedienen? Erna Melis, Senior Online Marketeer, vertelt hier hoe zij het aanpakt.

5. Inzicht in je marketing-ROI

Eerlijk is eerlijk: het maken van content kost tijd en geld. Het aanschaffen van een marketing automation tool ook. Om deze redenen wordt contentmarketing in B2B vaak nog steeds als kostenpost gezien. Een uitdaging voor jou als marketingmanager of CMO om de directie te overtuigen dat je wel degelijk bijdraagt aan de business. En hoe doe je dat?

Het antwoord is simpel: je hebt bewijs nodig. Cijfers liegen niet en laten exact zien wat de impact is van jouw marketingstrategie. Met een dashboard (die je zelf kunt maken, of kunt laten maken) kun je precies zien hoe je campagnes het doen, en wat de business-waarde is.

Niet alleen handig om de directie te overtuigen, ook voor jezelf levert een dashboard belangrijke inzichten. Draait een campagne niet zo goed als verwacht, dan zie je dit meteen en kun je aan de slag met optimalisatie.

Tip: Hoe basic je ook begint, zorg altijd voor KPI’s om je resultaat te kunnen meten. Scoort je content niet goed en wil je weten waarom? Analyseer samen wat de oorzaak is en voer de nodige aanpassingen door. Een kritische campagne-audit verricht wonderen in je resultaat!

Marije Gould, Vice President Marketing EMEA bij Verint Systems over de spiegel die zij kreeg voor gehouden.  

Hulp nodig bij je B2B-contentmarketingstrategie?

Is jouw B2B- marketingstrategie aan vernieuwing toe, of wil je je aanpak naar het volgende niveau tillen? We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op via: info@spotonvision.com of bel 020 705 58 88.

B2B-marketing team van de toekomst

E-book

B2B-marketingteam van de toekomst

De introductie van digitale trends in B2B-marketing heeft ons vak op vele manieren makkelijker gemaakt. Tegelijkertijd en mede door de digitalisering heeft er ook een grote verandering plaatsgevonden in de werkwijze van een marketeer. Om met je B2B-marketingteam de moderne, digitale wereld voor te blijven moet je nieuwe skills verzamelen in je team.

DOWNLOAD E-BOOK