Lead management Lead management

Lead management

Hoe richt je dat in?

Wat is lead management in B2B?

Wat is de definitie van lead management eigenlijk? Lead management dicht het gat tussen marketing en sales. Het is een proces waarbij je de lead ontwikkelt tot een gekwalificeerde lead door middel van lead planning, nurturing en scoring. Weleens gehoord van een Marketing Qualified Lead (MQL) of een Sales Qualified Lead (SQL)? Word jij zelf afgerekend op het opleveren van leads?

Het draait bij lead management in B2B om het proces van ordenen en structureren van de leads en om het verhogen van de conversie en de kwaliteit. Juist in B2B-marketing is het van belang dat je dit proces vastlegt en begrijpt, om zo uiteindelijk meer omzet en een hogere ROI te behalen.

Hulp nodig bij het opzetten of verbeteren van je lead managementproces? Wij helpen je graag.

Hoe richt je je lead managementproces in?

Wij helpen je bij iedere stap in het lead managementproces. Dit doen we vaak in een serie gesprekken en workshops waarbij zowel jouw marketing- als salesafdeling betrokken zijn. Als we structuur aanbrengen in je lead managementproces levert dit uiteindelijk een hogere kwaliteit leads op en een betere afstemming tussen marketing en sales. We zetten de volgende stappen:

 1. Breng de buyer journey in kaart

Welke beslissers spelen een rol in het koopproces van jouw potentiële klant? Deze cruciale kopersinzichten zijn nodig om te snappen hoe jij de markt kunt bewerken. Breng de buyer journey in kaart, dit geeft je handvatten voor de volgende stappen.

2. Kwalificeer je leads

Keer op keer zien we het belang dat collega’s van zowel marketing en sales dezelfde ‘taal’ spreken. Wat is een lead? Wat is een Marketing Qualified Lead (MQL)? En wanneer wordt gesproken over een Sales Qualified Lead (SQL)?

3. Bepaal de lead scoring

Je wilt natuurlijk bepalen wanneer een lead een potentiële klant is. Om dit in kaart te brengen ken je aan iedere lead een score toe. Maar hoe zet je zo’n score op? Wat wil jouw salesteam eigenlijk weten? Door dit uit te werken, krijg je beter inzicht in hoeverre een lead gekwalificeerd is.

4. Tijd om je leads te nurturen

Leads die nog niet bereid zijn om een product of dienst aan te schaffen kun je nurturen met content. Als je op het juiste moment de juiste content aanbiedt, bind je de lead aan je bedrijf. Samen zorgen we voor slimme nurture programma’s.

5. Bepaal de doelen

Voordat lead management een succes kan worden, moet je doelen opstellen. Doe dit van tevoren en baseer je conversiecijfers op resultaten uit het verleden.

6. Stel je afspraken op

Na het opstellen van duidelijke kwalificaties, een goed werkend scoringmodel en lead managementproces, wordt het tijd dat sales de leads overneemt en gaat opvolgen. Stem afspraken met elkaar af, zodat marketing en sales goed samenwerken.

7. Evalueer en optimaliseer

Tijdens het lead managementproces is het van belang om de resultaten te verzamelen en te evalueren. Zo kunnen we het succes van jouw marketingcampagne bepalen en waar nodig verbeteringen doorvoeren.

De voordelen van lead management met SPOTONVISION

  • Op weg naar hogere kwaliteit leads en meer omzet
  • Een concrete aanpak die je kunt herhalen
  • Voor de beste samenwerking tussen marketing en sales

Zo gaan we samen aan de slag

Wil je zorgen voor een betere afstemming tussen marketing en sales en hierdoor een hogere conversie en omzet genereren? Samen bepalen we de meest succesvolle manier om jouw kopers te raken en te binden, altijd en overal. Wij helpen je hier graag bij!

We praten graag persoonlijk verder

Wat drink je in je koffie?

Melk, suiker, niets