5 stappen bij customer journey mapping

Om inzicht te krijgen in je koopproces en klanten dien je bewust te zijn van het feit dat een aankoopproces op de B2B-markt vele malen complexer is en dus ook langer kan duren in vergelijking met een B2C-aankoop. Er zijn meer stappen, meer betrokkenen en meer factoren die meespelen in de beslissing van de klant. Zo kan je een paar schoenen kopen binnen een uur, terwijl een luchtvaartmaatschappij 6 tot 8 jaar bezig is met het maken van de keuze of ze vluchten gaan aanbieden aan een bepaalde luchthaven. Het is dus essentieel om dit in het achterhoofd te houden als je de klantreis in kaart brengt.

Het inzicht in je eigen koopproces is een goed startpunt om uit te leggen wat het ultieme doel is van het mappen van de customer journey, namelijk inzicht krijgen in hoe je een lead ombuigt naar een fan van je bedrijf. Je wilt niet alleen inzicht krijgen in hoe een lead een klant kan worden, maar ook hoe je de klant kunt behouden, blij maakt of een ambassadeur maakt van je bedrijf. Alles valt en staat met de klantbeleving. Om hiermee aan de slag te gaan dien je de klantreis en de mogelijke touchpoints in kaart te brengen. Het in kaart brengen van de touchpoints is een taak van Marketing en Sales samen.

E-book Customer Journey

De do’s en don’ts van de Customer Journey

Buyer journey vs. customer journey

Customer journey mapping maakt de interacties van een klant met een bedrijf tijdens het koop- en klanttraject inzichtelijk. Het ‘mappen’ van de klantreis visualiseert alle contactmomenten en mogelijke kanalen. Deze klantreis heeft betrekking van het moment dat de persoon daadwerkelijk klant wordt (lees: is akkoord gegaan met de aankoop) tot het moment dat deze klant een fan wordt van jouw bedrijf. De buyer journey kan gezien worden als het voortraject op de customer journey. Het begint bij het moment dat de potentiële klant bewustwording krijgt dat hij/zij iets nodig heeft, iets wilt hebben of iets wilt doen. De klant gaat zich oriënteren en overweegt de mogelijkheden. Uiteindelijk maakt de klant een keuze en komt tot het maken van een aankoop. Dit is het begin van de customer journey.

De buyer journey + de customer journey = customer experience

Het is voor de marketeers zeer interessant om te kijken welke fases er te onderscheiden zijn en hoe zij hierop in kunnen spelen om de klantbeleving te optimaliseren. Als je als bedrijf in staat bent om hier inzicht in te krijgen, kun je hier als marketeer op inspelen en kun je de interne processen verbeteren. Dit uit zich onder meer in je marketingcampagnes. Een goede klantbeleving is essentieel voor het succes van een bedrijf.

Buyer journey versus customer journey

Belangrijk daarbij is om te vermelden dat de rol van de marketeer bij de buyer journey anders is dan bij de customer journey. Bij de buyer journey dien je als marketeer contact met de klant te leggen en de interactie met hen aan te gaan. Met de juiste boodschap, content en kanalen help je hen naar een volgende fase van het koopproces. Je hebt als marketeer de regie dan zelf in handen. Als marketeer richt je je in de customer journey daarom alleen op de zaken die de klantervaring verbeteren, zoals de ervaring rondom het gebruikmaken van het product of de dienst.

De reden dat SPOTONVISION een onderscheid maakt tussen de buyer journey en de customer journey heeft betrekking op de intentie die de klant heeft. Als koper (buyer) maakt het niet uit of je een lead bent of een bestaande klant die voor een herhalingsaankoop gaat, omdat de intentie hetzelfde blijft: iets kopen. Hierdoor kunnen sommige touchpoints hetzelfde zijn. Terwijl, als je kijkt naar de bestaande klant (customer) er ook personen zijn die totaal niet bezig zijn met het kopen van iets. Zij willen alleen maar een tevreden klant zijn. Daarom is het belangrijk om de klantreis te blijven monitoren, zodat je altijd kunt inspelen op wat de klant nodig heeft.

Verbeteren van de klantbeleving

In de customer journey richt je je als bedrijf meer op het behouden van de klant en het continu verbeteren van de klantbeleving. Dit kun je bereiken door de touchpoints (of contactmomenten) in kaart te brengen en zicht te krijgen op welke knoppen je kunt bedienen om de klantervaring te verbeteren. Bij een buyer journey richt je je vooral op marketing- en communicatieactiviteiten. Als je deze klantcontactmomenten in kaart brengt, dan reikt dit veel verder dan de marketingafdeling; ook support, consultancy, finance en support spelen een belangrijke rol in de klantbeleving.

Customer journey touchpoints

De 5 belangrijkste stappen bij customer journey mapping

Stap 1. Bepaal het doel en de doelgroep

Bepaal voor wie je de customer journey uitwerkt en wat het doel hiervan is. Het is belangrijk om duidelijk te hebben wie de klant is en wat je wilt bereiken met het in kaart brengen van de klantreis. Dit helpt je om gefocust te blijven en de juiste informatie te verzamelen.

Stap 2. Breng alle klantcontactmomenten in kaart

Plan een interne sessie met de belangrijkste stakeholders in je organisatie om de customer journey in kaart te brengen. Gebruik post-its om alle klantcontactmomenten die er per fase zijn visueel te maken. Op deze manier krijg je een compleet beeld van alle touchpoints en kanalen die er zijn.

Stap 3. Verzamel klantfeedback

Vraag de klanten hoe zij dit zien, betrek een gevarieerde groep van klanten en valideer dit met een survey onder een bredere groep klanten. Doel is om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de belangrijkste klantcontactmomenten en de waardering van deze momenten. Klantfeedback is essentieel om te weten wat er speelt en waar de kansen liggen.

Stap 4. Prioriteer de vragen en oplossingen

Geef de vragen en oplossingen een prioriteit en bespreek deze met je interne stakeholders. Op deze manier weet je wat er moet gebeuren en wie hierbij betrokken is. Dit helpt om de customer journey te verbeteren en de klantbeleving te optimaliseren.

Stap 5. Kies waar je op in wilt spelen

Kies uiteindelijk waar je aan gaat werken en waar je op in wilt spelen met je algehele klantbeleving. En bedenk dat content slechts een onderdeel is, klantbeleving is een verantwoordelijkheid van de hele organisatie. Door de klantbeleving te verbeteren, bouw je aan een loyaal klantenbestand en vergroot je de kans op herhaalaankopen en positieve mond-tot-mondreclame.

Hulp nodig met Customer Journey?

Laat ons je helpen met de reis van jouw klant.


Deel dit artikel

Vergroot je B2B-marketing kennis

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van onze nieuwste B2B-Marketing updates en exclusieve evenementen. Eén keer per maand rechtstreeks in jouw inbox.