Buyer persona’s Buyer persona’s

Buyer persona's

Het kloppende hart van jouw marketingstrategie

Wat is een buyer persona?

Hoe beter je jouw doelgroep kent, hoe beter je weet wat je voor je kopers kunt betekenen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Door buyer persona’s op te stellen. Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper, die een deel van jouw doelgroep vertegenwoordigt.

Op basis van inzichten uit deze buyer persona’s, gecombineerd met de buyer journey, ontwikkel je marketingcontent. Bovendien helpt inzicht je om betere beslissingen te nemen over investeringen, contentpromotie en de keuze van kanalen. Jouw persona’s tot leven wekken? Laten we aan de slag gaan!

Daarom kies je voor buyer persona’s in B2B

In B2B kan een koopproces lang en complex zijn. Om van een prospect een klant te maken, helpt het om te begrijpen waarom een koper koopt en waarvan hij of zij wakker ligt. B2B-marketingsucces begint met oprechte interesse in jouw koper. Je weet dan:

• Welke zoektocht naar informatie de koper aflegt
• Wat relevante contactmomenten zijn
• Welke succesfactoren, doelstellingen en uitdagingen een (potentiële) koper heeft

Toolkit: Buyer persona's in B2B

Een praktisch stappenplan om een buyer persona op te stellen, tips voor het interviewen en veelgemaakte fouten.

Download buyer persona stappenplan

Jouw buyer persona’s in 4 stappen:

1. Luister naar je doelgroep en stel vragen

Samen kruipen we in de huid van je doelgroep. Dat doen we aan de hand van de ‘5 Rings of Insight’. Zo leren we hun prioriteiten kennen en ontdekken we wat succes voor hen betekent. Maar ook welke barrières ze zien, hoe hun koopproces werkt en hoe ze beslissingen nemen. Relevante informatie achterhalen we met tools als Google Alerts, Twitter en LinkedIn. Persoonlijke kwalitatieve interviews zijn het echte geheim. Door op een gestructureerde manier het gesprek aan te gaan, krijgen we een helder en diep inzicht in de koper.

2. Analyseer, cluster en bundel de juiste informatie

Na het verzamelen van informatie zoeken we patronen en overeenkomsten in het gedrag van de kopers. We maken clusters, waarop we profielen baseren. Ook brengen we de buyer journey in kaart. Deze is het uitgangspunt voor je contentmarketing.

3. Selecteer belangrijke criteria en contactmomenten

We maken een levendig verhaal van de persona’s, inclusief foto, naam, uitdagingen en doelen. Ook brengen we de ‘digital body language’ in kaart. Zit jouw koper alleen maar online? Of juist niet? Zorg ervoor dat je salescollega’s het profiel herkennen. Test dit ook. Vervolgens creëren we relevante content die aansluit bij elke fase van het koopproces, van awareness tot en met beslissing.

4. Lanceer de juiste marketingcampagne en behaal succes

Introduceer jouw persona’s ook in je interne organisatie. Zo snapt iedereen wie de koper is en waarop je je richt in marketing en communicatie. Werken met persona’s is een dynamisch proces. Je moet ze verrijken en wijzigen als er nieuwe informatie over je koper beschikbaar is. Natuurlijk kun je daarbij op ons rekenen.

De voordelen van een buyer persona’s met SPOTONVISION

  • 100% gevalideerde persona’s en journeys
  • Je marketingplan in de steigers voor de komende paar jaar
  • Sneltraject voor ervaren teams

Haastige spoed is bij ons wel goed

Voor agile marketingteams ontwikkelden we een sneltraject. Bij een Agile Buyer Journey traject draait het om een toetsing van bestaande kopersinzichten. Zo kom je sneller tot een campagneplan. Speciaal voor ongeduldige marketeers die snel verder willen.

Start vandaag met jouw buyer persona

Na een gezamenlijke aftrap waarbij ook jouw salescollega’s aanhaken, duiken wij in de wereld van jouw koper. We wekken jouw persona in zo’n vier tot zes weken tijd tot leven. De buyer journey vormt de basis voor content mapping en campagneplanning. Zo werken we samen aan een gevalideerde marketingaanpak voor de komende paar jaar.

We praten graag persoonlijk verder

Wat drink je in je koffie?

Melk, suiker, niets