Laat je buyer persona je helpen met SEO: in 5 stappen naar ranking succes!

Wat jouw kopersinzicht te maken heeft met het optimaal laten presteren van je website? Heel veel, blijkt uit het gesprek wat ik onlangs voerde met collega Seth. In dit blog beschrijven we 5 praktische stappen die leiden naar ranking succes voor je website. Maar voordat je die stappen neemt, is het belangrijk om te begrijpen hoe Google te werk gaat.

Het is waar, Google heeft net als je koper ook een brein!

Het doel van Google Search is de kwaliteit van de zoekresultaten altijd te blijven verbeteren. Om goede resultaten te kunnen tonen voor een zoekopdracht, moet Google de intentie achter de zoekopdracht begrijpen. Daarom probeert Google de wereld te begrijpen zoals mensen dat doen.

Voor simpele vragen (de wie, wat, waar vragen) maakt Google gebruik van het kennisnetwerk, de ‘Google Knowledge Graph’. Voor complexere vragen waarop Google niet direct het antwoord weet gebruikt ze ‘RankBrain’. Dit is een machine learning algoritme, waarmee Google steeds meer bijleert.

RankBrain kijkt naar het gedrag van gebruikers. Wanneer jij voor jouw positie in de zoekresultaten een bovengemiddelde CTR hebt, bezoekers lang op je website blijven en meerdere pagina’s bezoeken nadat ze op jouw zoekresultaat hebben geklikt, dan zijn dit positieve signalen voor RankBrain. Je stijgt dan in de zoekresultaten.

Jouw Google ranking valt of staat dus met de gebruikservaring die je aanbiedt op je website. Hoe je ranking succes bereikt vertellen we in de volgende 5 stappen.

In 5 stappen naar ranking succes

1. Geef context aan je content. Om context te kunnen geven aan je content, moet je in eerste instantie weten welke vragen en uitdagingen er spelen bij jouw doelgroep. Dit doe je door buyer persona’s op te stellen. Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper, die een gedeelte (of het geheel) van jouw doelgroep vertegenwoordigt.

Toolkit: Buyer persona’s in B2B

Een praktisch stappenplan om een buyer persona op te stellen, tips voor het interviewen en veelgemaakte fouten.

Wat leest jouw koper, wat interesseert hem, wat doet hij, waar zoekt hij of zij naar informatie? En vooral ook naar wat voor informatie zoekt hij of zij dan? Je wilt antwoord geven op de vragen die jouw buyer persona heeft. Dus pak je gedetailleerde buyer of customer journey erbij!

2. Vervolgens ga je hoofdthema’s identificeren. Je buyer persona heeft verschillende vragen die je kunt onderverdelen onder bepaalde thema’s. De vragen die jouw koper heeft in zijn koopproces, ga je in zogenoemde ‘buckets’ plaatsen. Hoe gedetailleerder en preciezer jouw buyer journey is, hoe beter je bucketthema’s kunt bepalen. Dit zijn hoofdthema’s waarin jouw koper geïnteresseerd is. Zoals ‘lead nurturing’ of ‘sales enablement’.

Deze buckets vormen de verticale basis voor jouw websitestructuur; relevante content ga je groeperen onder de buckets en naar elkaar linken. Zo begrijpt Google de context van je content beter. Omdat jouw website nu meerdere vragen rondom hetzelfde onderwerp beantwoordt, ziet Google het als een goede bron van informatie.

TIP: veel bedrijven maken de fout om de belangrijkste content in blogs te plaatsen, waardoor je een onnatuurlijke websitestructuur krijgt en je belangrijkste content steeds verder in je blogarchief verdwijnt.

 Groepeer je belangrijkste artikelen gelinked aan hetzelfde hoofdthema: dus onder de juiste buckets, zodat deze snel en makkelijk te vinden zijn. Want, hoe vaker je vanaf de homepage moet klikken om op een bepaalde pagina te komen, hoe minder belangrijk die pagina is in de ogen van Google.

 Voorbeeld websitestructuur

Nu je weet wat je buyer persona bezighoudt en wat de hoofdthema’s zijn, is je volgende stap het creëren van content voor op je website. Met andere woorden: het beantwoorden van de vragen van jouw buyer persona. Doordat je de belangrijkste vragen rondom een bepaald onderwerp beantwoordt, laat je je websitebezoekers niet ‘ontsnappen’.

Met de juiste content genereer je nieuwe leads en profileer je jezelf als thought leader. Denk hierbij aan content in de vorm van e-books, webinars, video’s, whitepapers en artikelen. ‘Content (in de juiste context) is king’ wordt niet voor niets geroepen. En zeker in B2B is dat waar…

3. Zoals eerder genoemd moet de gebruikerservaring die je aanbiedt goed zijn. Want, als iemand op je website komt, besluit diegene binnen een paar seconden of hij doorleest of niet.

Een aantal tips om je gebruiksvriendelijkheid te verbeteren:

  • Vergroot je leesbaarheid door gebruik te maken van een groot font, tussenkopjes, korte zinnen en korte paragrafen en veel witregels tussen de tekst
  • Plaats je afbeeldingen niet links van de tekst
  • Heldere navigatie op je website

4. Richt ‘conversiepaden’ in. Bedenk eerst wat het doel is van je content. Bijvoorbeeld het leiden van bezoekers naar een landingspagina waar je een whitepaper aanbiedt. Plaats dan duidelijke cta’s in je artikelen. Met conversiepaden bezoeken mensen meerdere pagina’s op je website, verzamel je contactgegevens, waarmee je ze op een later moment kan terugleiden naar je website. Dit zijn dan terugkerende bezoekers en dit is ook weer een positief signaal voor Google!

Voorbeeld conversiepad

Heb je deze stappen doorlopen, dan heb je een gezonde websitestructuur waarmee je je richt op de gebruikerservaring voor je bezoekers. Google is nu in staat de context achter jouw content te begrijpen, waardoor je beter vindbaar wordt.

Het ranking succes van je website valt of staat dus met het hebben van inzicht in je koper. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten wat buyer persona’s jouw kunnen opleveren? Neem contact met ons op.


Deel dit artikel

Vergroot je B2B-marketing kennis

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van onze nieuwste B2B-Marketing updates en exclusieve evenementen. Eén keer per maand rechtstreeks in jouw inbox.