Wanneer je op zoek gaat naar een aanbieder van een marketing automation systeem blijkt het aanbod enorm. Stuk voor stuk bieden systemen verschillende functionaliteiten, voordelen en nadelen. De oplossing vinden die het beste bij jouw bedrijf past is geen gemakkelijke opgave. Bovendien moet een marketingsysteem passen bij je manier van werken. Het is dus geen losstaande IT-aangelegenheid.
Nagenoeg elk marketing automation platform levert drie hoofdfunctionaliteiten: e-mailmarketing, het meten van gedrag van websitebezoekers en een centrale marketingdatabase. Verder verschillen zij in gebruiksvriendelijkheid, schaalbaarheid, integratiemogelijkheden, de extra functionaliteiten die zij bieden en in prijs.
Ben jij nu verschillende marketing automation platformen aan het vergelijken? Dan zijn er een paar belangrijke vragen die jij jezelf dient te stellen, om een geschikte keuze voor jouw organisatie te kunnen maken.
Wat opvalt is dat het succes van zo’n proces vaak valt of staat met de betrokkenen binnen het team van de organisatie en met de manier waarop er naar zowel marketing, als naar sales, als naar IT wordt gekeken.
Om meteen met de deur in huis te vallen, als zo’n selectie alleen door IT wordt georganiseerd, gaat het vaak meteen al fout: de RFP-formulieren en checklists die IT gewend is te gebruiken, kun je niet 1-1 toepassen op een marketing automation platform selectie.
En aan de andere kant, als het traject alleen door Marketing wordt georganiseerd, dan is de kans groot dat er later integratie of andere connectiviteitsissues ontstaan.
Een goed gesprek met andere gebruikers of met een onafhankelijke expert zou een mooi begin zijn. Zij weten namelijk als geen ander wat er in de praktijk belangrijk is en waar belemmeringen zouden kunnen zijn. Ervaring leert dat een leverancier met name aanstuurt op alles wat mogelijk is, maar niet gewend is om echt te luisteren naar de marketeer die zijn of haar uitdagingen centraal heeft staan. Kiezen tussen Act-on, Pardot of Eloqua? Bekijk dan dit artikel!
Weet jij welke functionaliteiten van een marketing automation software jouw marketingafdeling echt nodig heeft?
Marketing automation technologie is niet altijd specifiek ingericht voor elk type bedrijf. Een verkeerde keuze kan jouw afdeling zelfs minder productief maken.
Om een beter inzicht te krijgen in de software die een marketingafdeling echt verder helpt, is de eerste stap het opzetten van een lijst met eisen en functionaliteiten. De softwareleveranciers die niet aan deze eisen kunnen voldoen, vallen dan meteen af.
Het is noodzakelijk dat je het marketing automation platform waarvoor je kiest, kunt integreren met je CRM.
Maak je gebruik van Salesforce of Microsoft Dynamics? Dan zal een integratie met de meeste platformen geen probleem vormen.
Er zijn echter CRM’s waarmee een integratie een stuk lastiger wordt of zelfs helemaal niet mogelijk is. Het zal je veel extra werk en frustratie besparen als je kiest voor een platform waarmee een integratie mogelijk is.
Wil je jouw automation tool integreren met je website content managementsysteem, je CMS? Dan zal dit voor de meest gebruikte content managementsystemen, zoals WordPress of Magento geen probleem zijn. Maak je echter gebruik van een ander CMS en ben je niet van plan om jouw website bij de marketing automation leverancier te hosten? Bekijk dan goed of een integratie met jouw CMS mogelijk is.
Zo zijn er tal van mogelijke integraties waar je aan kunt denken. Denk bijvoorbeeld aan integraties met social media tools, Googleproducten of GoToWebinar.
Mogelijk heb je niemand op de marketingafdeling die ervaring heeft met het werken met dergelijke software of niemand die zich fulltime met de marketing automation tool kan bezighouden. In dat geval zal gebruiksvriendelijkheid en de juiste beschikbare training een voorname vereiste zijn. Dit komt vaak voor bij bedrijven in het MKB.
Grotere bedrijven die bijvoorbeeld complexe campagnes en lead nurturingtrajecten willen opzetten, hebben vaak online marketeers of marketing automation specialisten die zich fulltime met de tool kunnen bezighouden. Voor dit type bedrijf zijn de mogelijkheden van de tool waarschijnlijk belangrijker dan de gebruiksvriendelijkheid.
Een tool met meer mogelijkheden vraagt vaak om meer expertise en mogelijk ook extra support van een extern bureau bij de implementatie en het lanceren van de eerste campagnes.
Veel van de bekendere marketing automation platformen die traditioneel gericht zijn op het MKB, kunnen tot een bepaalde hoogte ook prima grotere organisaties bedienen.
Vaak is het echter zo dat de prijs die je betaalt voor het gebruiken van het platform, sterk afhankelijk is van het aantal contacten in je platform. Dit betekent dat de kosten flink kunnen oplopen na een succesvolle leadgeneratiecampagne.
Daarnaast moeten grotere organisaties ook rekening houden met zaken zoals beveiliging, meertaligheid en juridische kwesties.
Bij een uitgebreide offerte van een willekeurige leverancier wordt vaak meteen doorgebladerd naar de (laatste) pagina waarop de prijs te zien is. Het is niet onbelangrijk om snel een richtprijs van een nieuw systeem te kennen. Heb je een maximum budget beschikbaar of heb je helemaal geen idee waaraan je moet denken? Een prijs kan een reden zijn om een optie meteen te laten afvallen.
Om een indruk te krijgen wat een licentie voor marketing automation kost, kun je kijken naar kosten van een basis- of instappakket. Ben je van plan geavanceerde activiteiten te gaan doen, dan moet je ook zeker kijken naar de bijkomende kosten van extra functionaliteit of meerdere gebruikers. Leveranciers laten in hun demo’s vaak juist de mooie functionaliteiten zien, die juist niet in het basispakket beschikbaar zijn.
Om niet voor nare verassingen te komen staan, is het verstandig om de volgende vragen te stellen:
Een softwareleverancier kan in eerste instantie goedkoper lijken, maar door deze vragen te stellen krijg je een duidelijk beeld van hoe veel de daadwerkelijke kosten bedragen.
Lees ook: ‘Wat levert marketing automation op?‘ en leer hoe je jouw marketing-ROI aantoont met behulp van marketing automation.
Het is aan te raden dat je goed in kaart brengt wat je aan support nodig hebt. Als je nieuw in marketing bent, dan kan een tool als Hubspot geschikter zijn voor jou. Waarom? Het systeem is minder uitgebreid en complex en zij bieden uitstekende online training.
Act-On en Pardot zijn voorbeelden van platformen die relatief intuïtief en makkelijk te gebruiken zijn. De meeste marketeers hebben enige ervaring met het werken met verschillende softwarepakketten. Een basistraining is vaak al voldoende om met dit platform aan de slag te gaan.
Werk jij echter voor een grote organisatie en heb jij te maken met complexe marketingvraagstukken? Dan is een tool als Eloqua geschikter vanwege de uitgebreide mogelijkheden die de software biedt. Een partij als spotONvison kan je dan helpen bij het soepel verlopen van de implementatie, het lanceren van campagnes en overige support.
Wil je zorgen voor een betere inzet van marketingtechnologie, wil je hulp bij het kiezen van de oplossing die het best past bij jouw uitdagingen of wil je een marketing automation demo? Neem dan contact op met onze marketing automation professionals, via: info@spotonvision of bel 020 705 58 88.