Messenger Marketing inzetten binnen B2B-marketing

Communiceren met je vrienden, familie of collega’s doe je voor een groot deel via Whatsapp of Facebook Messenger, zogeheten messenger platformen. Deze platformen worden ook steeds meer ingezet door bedrijven om te communiceren met consumenten. Maar kun je het als B2B organisatie ook inzetten voor marketing doeleinden? Of moet je kiezen voor een chat op je eigen website? In deze blog gaan we hier dieper op in. 

Wat is messenger marketing?
Hoe werkt messenger marketing?
Messenger marketing en B2B
Facebook Messenger
Whatsapp
Messenger platform of chat op je eigen website?

Wat is messenger marketing?

Messenger marketing is het gebruik van mobiele chat-apps zoals Whatsapp en Facebook Messenger voor zakelijke doeleinden om te communiceren met prospects en klanten. Deze platformen zijn een van de belangrijkste communicatiekanalen met 12 miljoen Whatsapp gebruikers en 10 miljoen Facebook gebruikers in Nederland. 

Gebruikers versturen en openen meer chatberichten op een dag dan e-mails. En weet dat een chatbericht een gemiddelde open ratio heeft van 90%! Met zulke cijfers is het essentieel om de inzet van messenger marketing door uw organisatie te onderzoeken. 

Hoe werkt messenger marketing?

De kern van messenger marketing is communicatie met je doelgroep via een messenger platform. Communicatie in de vorm van een 1:1 gesprek, tussen jou en je klant of prospect. Een gesprek waarin je vragen beantwoord over je product/ dienst of informatie deelt. Dit kan zijn via een live gesprek met een medewerker van je bedrijf of in de vorm van een chatbot.  

Chatbots zijn geprogrammeerd om vragen te begrijpen, antwoorden te geven en taken uit te voeren. Door het automatiseren van de berichten met een chatbot zorg je ervoor dat je altijd 24/7 uur een antwoord kan geven. Ze kunnen leads werven, vragen beantwoorden en content versturen.  

E-book Conversational Marketing in B2B

Wat als prospects geen formulieren meer invullen?

Het grote voordeel voor je klant of prospect? Tijdswinst, de consument van vandaag geeft de voorkeur aan snelheid en gemak. Via 1 kanaal kunnen vragen gesteld worden zonder lang te hoeven wachten. Geen gezoek, formulieren invullen en wachten. Met een chatbot kan een lead dit allemaal in 1x doorlopen met als resultaat een ingeplande afspraak in de agenda van sales. 

Messenger marketing en B2B 

Binnen B2B-marketing zijn e-mail, events, website en social media vaak de belangrijkste kanalen voor demand generation. Chat op de website zie je steeds meer maar messenger platformen komen hier nog weinig in voor, want is je B2B prospect wel via dit kanaal te bereiken? En als dat zo is, staan ze dan open voor communicatie? Het antwoord is ja, zolang je niet te opdringerig bent en het als je taak ziet om je leads echt te helpen.  

In de basis is het niet anders dan je conversaties via e-mail (nurture e-mails, nieuwsbrieven) alleen nu is er sprake van realtime 1:1 gesprekken. En door gebruik te maken van chatbots binnen messenger marketing heb je ook de mogelijkheid, om net zoals bij e-mail, meerdere mensen tegelijk te woord te staan vergelijkbaar met conversational marketing

Laten we beginnen met de twee eerdergenoemde platformen nader onder de loep te nemen: Facebook Messenger en Whatsapp. 

Facebook Messenger

Facebook Messenger is een dienst voor instant messaging, verbonden aan Facebook. Met de functionaliteit van Facebook is het mogelijk via de website berichten uit te wisselen met andere Facebookgebruikers. Daarnaast is er een app voor smartphones en tablets. Het is uitgegroeid tot een groot (chat)netwerk van zo’n 900 miljoen actieve gebruikers. 

Als bedrijf kan je Facebook Messenger gebruiken om te chatten met je klanten of prospects. Facebook biedt verschillende mogelijkheden om deze conversaties te starten. De bekendste is de chat functie op je Facebook Company page. Of je kan Facebook Ads inzetten om met je doelgroep in gesprek te gaan in. 

Naast live chat met een medewerker kan je ook een chatbot inzetten. Met tools zoals ManyChat of MobileMonkey bouw je gemakkelijk je eigen Facebook chatbot. Je bent dan 24/7 bereikbaar voor het beantwoorden van vragen van prospects om ze te helpen in hun aankoopproces. 

Ben je in gesprek met iemand dan kan je berichten sturen aan gebruikers voor een periode van 24 uur na het laatste bericht van je chatpartner. Wil je na de 24 uur een bericht sturen moet dit betaald via sponsored messages. Met sponsored messages kan je ook in 1 keer een bericht sturen aan al je abonnees. Voorheen was dit gratis mogelijk via broadcast messages alleen is dit per maart 2020 stopgezet.   

Bevindt een flink deel van je doelgroep zich op Facebook? Dan is de inzet van Facebook Messenger een welkome uitbreiding. Je klanten en prospects kunnen nu direct met je communiceren zonder gedoe. Door gebruik te maken van de sponsored messages of de Ads functie heb je ook de mogelijkheid om het gesprek te starten. Zo maak je het onderdeel van je demand generation aanpak. 

Is Facebook niet de plek waar je doelgroep zich bevindt? Dan is Facebook Messenger ook niet je platform. 

Whatsapp

De mogelijkheden voor bedrijven om Whatsapp in te zetten voor marketing doeleinden zijn vergelijkbaar met Facebook Messenger. Ook bij WhatsApp geldt dat je alleen een gratis bericht kan sturen voor een periode van 24 uur na het laatste bericht van je chatpartner. Wil je als bedrijf daarna een bericht sturen dan zijn er kosten aan verbonden. 

Whatsapp biedt 2 oplossingen voor bedrijven: 

De gratis Whatsapp for Business app voor op je smartphone. Je hebt de mogelijkheid tot: 

  • Het versturen van een (marketing)bericht aan maximaal 256 contacten.  
  • Automatisch beantwoorden van berichten, maar geen chatbot mogelijkheden. 
  • Labelen van contacten. 

Versturen van berichten is gratis. Je hebt wel een aparte smartphone nodig met simkaart. 

De Whatsapp for Business API. Deze oplossing biedt uitgebreidere functionaliteiten zoals koppelen van een chatbot. Wel zijn er kosten per verstuurd bericht. Toegang is alleen mogelijk na goedkeuring van Whatsapp. Primair is het bestemd voor klantenservice, zo wordt het als servicekanaal ingezet door Uber, Booking.com en KLM. Het is niet bruikbaar voor marketingdoeleinden. 

Bekijk de infographic voor de belangrijkste verschillen tussen deze twee oplossingen. 

Wil je als bedrijf starten met messenger marketing via Whatsapp? Dan is de gratis app het beste startpunt. Met een simkaart en een smartphone kan je het gesprek aangaan met je klanten of prospects. Plaats het 06-nummer op je website en in al je overige communicatie. 

Messenger platform of chat op je eigen website?

Bevindt je doelgroep of gaat een deel van de huidige gesprekken al via Messenger of Whatsapps dat zijn de aangeboden oplossingen een welkome aanvulling. Maar alleen als een servicekanaal met een vleugje marketing. Denk hierbij aan onboarding, status updates, bevestigingen van aanmeldingen en beantwoorden van vragen. De Messenger platformen inzetten als een marketingkanaal vergelijkbaar met e-mail is alleen mogelijk tegen betaling.  

Gesprekken worden altijd gestart door je gebruikers. Facebook biedt wel talloze mogelijkheden om het aangaan van gesprekken te promoten. Een belangrijk verschil met een chat op je website en e-mail waar je wel de mogelijkheid hebt om het gesprek zelf te starten. 

Zowel voor de inzet van messenger marketing als chat op je eigen website is ons advies gebruik altijd een chatbot om het schaalbaar te maken. 

Denk je over de inzet van messenger platformen? Wees je dan bewust dat je alle data deelt met Facebook over je gebruikers. Chatberichten in WhatsApp zijn end-to-end encrypted, chatberichten in Facebook Messenger niet. 

Meet weten over de inzet van chat in B2B-marketing? Check ons artikel over conversational marketing


Deel dit artikel

Vergroot je B2B-marketing kennis

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van onze nieuwste B2B-Marketing updates en exclusieve evenementen. Eén keer per maand rechtstreeks in jouw inbox.