Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Jaag je lead niet door het koopproces! B2B-marketing in 3 stappen

Het liefst willen we een prospect snel aan de haak slaan en meteen iets verkopen. Grote stappen, snel thuis. Het koopproces in B2B kan echter lang zijn en het opbouwen van een relatie met de prospect staat daarbij continu centraal. Dit bouwen aan een relatie kan wel twee jaar vanaf het eerste contact in beslag nemen.

Dat betekent dat er een enorme uitdaging voor B2B-marketing, communicatie en sales is weggelegd. Als team moet je de lead ‘nurturen’, ofwel boeien en binden. Dit gaat het best als daar een stappenplan voor is waarbij je uitgaat van de ‘lange adem’ en dat is afgestemd op de fases in het koopproces van je koper.Ik kwam een benadering tegen die Kevin Davis gebruikt om het B2B-koopproces te beschrijven. Davis benoemt hierin acht rollen die je kunnen helpen bij het plannen van lead nurturing:

1. Student: Use Knowledge to Gain the Edge
2. Doctor: Diagnose Small Problems, Define Big Needs
3. Architect: Design Customer-Focused Solutions
4. Coach: Make a Plan to Defeat the Competition
5. Therapist: Understand and Resolve a Buyer’s Fears
6. Negotiator: Reach a Mutual Commitment
7. The Teacher: Teach Customers to Achieve Maximum Value
8. The Farmer: Cultivate Customer Satisfaction and Loyalty

In de benadering van Kevin Davis gaat het er vooral om dat je niet te gehaast een lead door het koopproces jaagt. Neem de tijd. Davis zegt hierover:

“Slowing down means spending more quality time with a prospect and building a better relationship. Slowing down also means matching your selling process with the customer buying behavior.”

Het koopproces van Kevin Davis is een belangrijk hulpmiddel om marketingplannen af te stemmen op lange termijn succes. En, welke benadering je ook kiest, in een B2B-aanpak moet je naar mijn mening drie zaken op orde hebben:

  1. Inzicht in de koper en het koopproces. Maak buyer persona’s, definieer door welke fases jouw koper het koopproces doorloopt.
  2. Breng de content in kaart. Van whitepaper, artikelen, video’s, tot case studies en demo’s. Welke informatie voegt waarde toe in welke fase van het koopproces?
  3. Technologie die sales en marketing kan ondersteunen. Zorg dat leads gevolgd kunnen worden en op het juiste moment met de juiste informatie geholpen kunnen worden. Denk aan marketing automation software die volledig geïntegreerd is met je CRM-systeem en je website.

Al met al is het belangrijkste in verkopen dat je je prospect laat snappen wat hij of zij nodig heeft om succesvol te zijn. Dit kan met een duidelijke contentmarketingstrategie waarbij je de tijd neemt om de lead aan de hand te nemen en te faciliteren door het koopproces. Of dit nu een half jaar duurt of twee jaar. Je klant binden en boeien is een proces waar je de tijd voor moet nemen om er het meest duurzame resultaat uit te halen.

Bij spotONvision werken we dagelijks aan projecten waarbij koper, koopproces, content en technologie op elkaar worden afgestemd. Meer weten? Aarzel niet om eens contact op te nemen.

ebook-lead-nurturing-IT

E-book

Lead nurturing voor technologiebedrijven

In dit e-book de business case voor lead nurturing in de technologische en ICT-sector; wat is lead nurturing en wat levert het op?

DOWNLOAD HET E-BOOK

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.