Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Wat is een buyer persona? – deel 1

De beste manier om je koper te begrijpen is om hen te leren kennen. Bedrijven beginnen te zien dat dit ook voor hen zo werkt en beseffen dat big data slechts een deel van het klantverhaal onthult. Volgens Adele Revella, auteur van het boek Buyer Personas, laat marketingonderzoek zien dat in de komende paar jaar ten minste 80% van de marketeers buyer persona’s gebruiken om hun doelgroep beter te definiëren en hun strategie beter te kunnen bepalen. De bedrijven die buyer persona’s al inzetten, zijn verbaasd over de eenvoud en de waarde.

Inzicht in je koper

Een succesvolle marketingstrategie is afhankelijk van jouw kennis van de doelgroep. Deze leer je kennen door buyer persona’s op te stellen. Dit is een gedetailleerd profiel van een voorbeeldkoper, die een gedeelte (of het geheel) van jouw doelgroep vertegenwoordigt. Met die kennis kunnen marketeers zich beter inleven in hun klanten. Je weet namelijk:

  • Welke zoektocht naar informatie de koper aflegt
  • Wat relevante contactmomenten zijn
  • Wat de rol is van de concurrentie
  • Welke succesfactoren, doelstellingen en belangen de potentiële koper heeft

Buyer persona’s helpen marketing- en communicatieafdelingen bij het nauwkeurig afstemmen van content. Uiteindelijk kunnen scherpere en betere beslissingen worden genomen over investeringen, contentpromotie en de inzet van kanalen.

Waarom buyer persona’s?

Het antwoord is eenvoudig: wie kan het zich veroorloven om te investeren in sales en marketing als je je doelgroep niet kent? Als je niet weet wat je investering oplevert, zou je de investering niet moeten doen toch? Het is heel gemakkelijk om budget uit te geven aan marketing en communicatie. Tegelijkertijd zijn we nog niet in staat om het effect van vele marketinginvesteringen te meten. Hoe leg je dat uit aan je collega’s of aan je directie?

Een veelgemaakte fout is om een buyer persona profiel te maken en er daarna niets meer mee te doen. Idealiter stem je marketing af op de persona en meet je vervolgens de verbetering. Je meet of jouw activiteiten, die je richt op de persona, meer effect hebben dan voorheen toen je nog aan ‘one size fits all’ marketing en communicatie deed.

Wat kun je met een buyer persona?

  • Je kunt content afstemmen op jouw koper, zodat je veel meer focus kunt aanbrengen in je marketing- en communicatieactiviteiten.
  • Je kunt content per fase van het koopproces afstemmen, waardoor je ook in langere B2B-beslistrajecten, een koper in je funnel kunt houden door hen te nurturen met geschikte informatie.
  • Je kunt de samenwerking tussen sales en marketing verbeteren door samen kopersinzichten te vergaren.
  • Je kunt budget beter inzetten op de kanalen, omdat je nu zeker weet dat jouw koper/klant zich hier bevindt.

Wil je meer weten over buyer persona’s? Lees dan het artikel ‘Het belang van een buyer persona – deel 2‘.

Buyer persona toolkit

Toolkit buyer persona's

Stoom jezelf klaar voor buyer persona’s!

Dit stappenplan helpt je bij het begrijpen en het opzetten van buyer persona’s. Inclusief interviewtips, veelgemaakte fouten en een buyer persona template. Bekijk de toolkit snel!

DOWNLOAD DE TOOLKIT

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.