Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Verschillen tussen B2C en B2B marketing

Tijdens een lezing over online marketing werd ik mij ervan bewust dat de mooiste voorbeelden altijd uit de B2C  komen en niet uit de B2B marketing. Zo komt het voorbeeld voorbij van een mislukte campagne waarin de ANWB  haar nieuwe commercial voor jongeren uitzendt op Nederland 1, 2, en 3, precies de zenders waar de jongeren van tegenwoordig niet naar kijken. En dan natuurlijk succesvolle marketing in de politiek, denk aan de Barack Obama campagne, waarin groot deel van het succes te danken was aan de inzet van online social media, netwerken als bijvoorbeeld LinkedIn, en het succes van online sponsors werven, om zo kiezers te boeien en binden. Slim, heel slim, en het werkt! Hoe zit het nu met die nieuwe consument en het verschil tussen het bereiken van de consument of kiezer versus het bereiken van een B2B klant? Is het echt anders?

Consumenten van tegenwoordig zijn:

  • intelligent
  • empowered
  • connected
  • sceptisch
  • onder tijdsdruk
  • veeleisend
  • minder loyaal
  • minder vergevingsgezind (er is immers keuze genoeg)

Hoe vertaalt zich dit naar die arts die wij als B2B marketeer proberen te bereiken met het nieuwste model pacemaker? Of die financieel adviseur aan wie een ingewikkeld nieuw product moet worden uitgelegd? Of aan dat hotel dat uitzendkrachten moet inkopen? Simpel denk ik, dezelfde principes gelden hier. Ook onze doelgroepen zijn mensen, en zo moeten we hen ook benaderen, met alle kenmerken van de nieuwe tijd, ouderwetse marketing principes gelden niet meer, we moeten ook in de B2B marketing mee met de tijd.

Dat wil zeggen, we moeten onze aandacht gaan leggen op online, op mobile, op social media op snelheid en op het delen van kennis. En dat met onze doorgaans ‘ingewikkelde’ diensten en producten.  Op 31 maart wordt er speciaal voor B2B marketeers een congres georganiseerd. Hier komen innovatie en typische B2B en online B2B marketinguitdagingen aan bod. Voor meer info en het programma, kijk op www.b2bmarketingforum.nl

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.