Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Social Media in B2B – Starten in vijf stappen

We kunnen geen artikel over marketing meer lezen of het gaat over online marketing en social media. Terecht, het zijn de trends van nu en het internet biedt zoveel meer mogelijkheden voor marketeers dan de ‘oude’ mogelijkheden zoals offline, advertising, tradeshows en dergelijken. Het gemiddelde ‘klassieke’ marketingboek kan herschreven worden. Er is echt veel veranderd.

Wat jarenlang ‘de marketingmix’ was is nu uitgebreid met totaal nieuwe invalshoeken. De macht van de koper speelt hierbij de hoofdrol of dit nu een consument of een B2B koper is, de hoeveelheid beschikbare informatie op het internet is leidend. Duidelijke voorbeelden zijn vergelijkingssites voor hypotheken of spaarproducten of hotels. Consumenten zoeken naar informatie, lezen reviews en blogs en besluiten dan pas wat ze kopen. Maar hoe zit het met Business-to-Business? Wat is daar veranderd?

En welke rol speelt Social Media voor Business-to-Business-aanbieders en -kopers?

Hoe Social Media haar weg heeft gevonden in B2B
Wanneer het gaat om informatie komt het internet om de hoek kijken. Waar begint men namelijk met de eerste oriëntatie op een nieuw product of dienst? Jawel, op het World Wide Web. Ook al is de website van je bedrijf nog steeds een belangrijk kanaal om je doelgroep te bereiken, het is niet meer het enige online kanaal. Zo komen we bij Social Media terecht.

Wat is Social Media? Eigenlijk is het niets meer dan ‘content’ (inhoud) dat wordt gepubliceerd en ontvankelijk is voor interactie: men kan reageren, reviewen, een oordeel geven, communiceren. Eigenlijk een soort zakelijke cocktail receptie zonder dat er een strikte tijd of plek wordt aangegeven. Social Media Marketing maakt hier slim gebruik van en streeft naar het effectief bereiken van gestelde marketing doelen op die cocktail receptie-vloer.

En als je dan snapt dat je niet meer om Social Media heen kunt, waar moet je aan denken bij het ontwikkelen van een Social Media plan?

Starten in vijf stappen

1. Weet wie je doelgroep is
Als je je doelgroep kent, ben je al een stap voor. De volgende uitdaging is te weten waar ze zich online bevinden
2. Ontwikkel of start een platform
Zodat je interactief kunt zijn met je doelgroep en waar je betrokkenheid kunt creёren
3. Content plan
Je moet een consistente boodschap maken. Social Media is slechts een kanaal, uiteindelijk kun je er niets mee als je geen content hebt
4. Zorg dat je kunt meten
Hoe ga je meten, wanneer ben je succesvol? Is het de traffic naar je site? Emails? Hoe vaak je genoemd wordt?
5. Doelgroep bereiken
Als je eenmaal begonnen bent, hoef je je niet zo druk te maken over het zenden van informatie, men gaat jou vanzelf vinden.

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.