Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Social media in B2B: Bouw lange termijn relaties op

“Welke rol en betekenis kan social media hebben in business-to-business (B2B) marketing, in vergelijking met business-to-consumer (B2C) marketing?”. Deze vraag werd Clo Willaerts gesteld in een interview op het B2B Marketing Forum 2011. Clo is onder meer auteur van het boek ‘Het Conversity Model’ , waarin zij beschrijft hoe je winst kunt maken door het inzetten van social media. Hieronder een kort verslag.

Kracht van social media in B2B

Social media wordt vaak vooral gezien als consumentenplatform. Bedrijven kunnen door Facebook, Twitter en bijvoorbeeld Hyves eenvoudig in contact komen met hun klanten en hen tot fans maken van hun merk of product. Onder meer de brand awareness kan hierdoor op relatief eenvoudige en voordelige wijze worden vergroot. Strategieën en methoden in B2C zijn lang niet altijd direct te vertalen naar B2B marketing.

Clo werd gevraagd wat haar visie is op het gebruik van social media als communicatiemiddel in B2B, in vergelijking met B2C. Ze stelt dat in B2B het opbouwen van lange termijn relaties met je prospect of klant heel belangrijk is, nog meer dan in B2C. In B2B ben je nog intensiever bezig met mensen te helpen aan een oplossing. Social media maakt het mogelijk via verschillende kanalen (interactief) contact te houden met je prospect en klant en zodoende met hen zo’n lange termijn relatie te op te bouwen.

Conversity model

Hoe je door middel van het gebruik van social media je business kunt vergroten beschreef Clo in haar boek onder meer aan de hand van het door haar bedachte Conversity Model. Dit model beschrijft het proces van het gebruik van social media in je marketing strategie. Volgens Clo werkt dit volgens de vier fases:

  • Observation: observeer op welke kanalen je prospects en klanten aanwezig zijn.
  • Conversation: Start de dialoog met je prospects en klanten. Hoe hou je ze engaged?
  • Conversion: Integreer de sociale media in je management.
  • Innovation: Implementeer het gebruik van sociale media binnen je bedrijfscultuur en –structuur.

Meten is…

Volgens Clo is 2011 het jaar waarin social media door bedrijven serieus wordt genomen. Voor de meeste bedrijven is de experimentele fase in het gebruik van social media voorbij. Nu beginnen de managers zich af te vragen wat terug komt van hun investering in het inzetten van social media als communicatiemiddel. Het meten van je ROI is daarom belangrijk. Social media leent zich uitstekend voor het meten van effecten. Clo tipt: “Selecteer de belangrijkste objectives en zet daarnaast de mogelijkheden om het succes van deze objectives te meten. Zo kan je monitoren wat het effect is van het gebruik van social media”.

Thought leadership

Clo merkt ten slotte op dat veel bedrijven behouden zijn in het verstrekken van informatie. Veel online communities zijn gesloten, waar wachtwoorden nodig zijn om toegang te verkrijgen. “Voor mij wringt dit met de open identiteit van social media. Die gesloten instelling komt denk ik door de angst dat als je kennis deelt dat je dan iets verliest. Dat is niet waar. In B2B moet je expert zijn, pas dan vertrouwen ze je en willen ze geld in je bedrijf steken.”.

Ook Clo pleit dus voor contentmarketing in B2B, voor het streven naar thought leadership. Bekijk hier het volledige video-interview met Clo Willaerts tijdens het B2B Marketing Forum 2011. Clo Willaerts zal dit jaar tijdens Digital Marketing First 2011 in Brussel spreken, evenals Ingrid Archer van spotONvision, overigens.

Lees meer over content marketing in B2B.
Lees meer over social media marketing in B2B.

Wil je aan de slag met contentmarketing?
spotONvision organiseert regelmatig master classes over ‘Starten met contentmarketing in B2B’, voor iedere B2B marketing- en communicatieprofessional.

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.