Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Online engagement in B2B – genoeg redenen om het wél te doen

Engagement  – hèt buzz-woord van de dag tijdens het derde B2B Marketing Forum dat op 20 maart dit jaar plaatsvond. Een begrip waar veel om te doen is en één die veel uitdagingen met zich meebrengt voor bedrijven in B2B. Want waarom zouden we (meer) moeten investeren in engagement met onze doelgroep en de online aanwezigheid van ons bedrijf?

Online engagement?

Nicola Meinders – de EMEA Marketing Director van SDL – werd geïnterviewd tijdens CMO Talks op het B2B Marketing Forum en definieert engagement als volgt: “No matter what channel, content or language. Make sure that you interact and have a good dialogue with people. You are able to talk with them in all levels and have a conversation with them.”
Het gaat dus om de interactie die je als bedrijf aangaat met je publiek. Dat dit vooral online gebeurt, is een feit.

Scott Stratten – president van UnMarketing – windt er geen doekjes om en predikt dat het niet gaat om de aanwezigheid op social media, maar om de verbintenis die we aangaan met onze (potentiële) klanten. Stop met het misbruiken van alle tools die tot onze beschikking staan als je toch niet de dialoog aangaat met je volgers. Zo wordt volgens Stratten 95% van de posts op Facebookpagina’s van bedrijven niet beantwoord. “You would be out of business the next day if you would not answer 95% of your phone calls.” 

Redenen om te investeren in online engagement

Het gaat dus om focus en tijd investeren in je online aanwezigheid om een relatie op te bouwen met je klanten. Iets waar bedrijven niet altijd de waarde van inzien. “Wat is dan de ROI van mijn online aanwezigheid?” En; “Daar heb ik te weinig tijd voor, mijn huidige takenpakket is al veelomvattend genoeg”, zijn veelgehoorde argumenten. Maar hoe zit het met de redenen om het wél te doen?

  • Alleen al het feit dat het online bereik van jouw bedrijf wordt uitgebreid tegen een fractie van de kosten die worden besteed aan traditionele marketing;
  • De vergroting van je relevantie binnen zoekmachines;
  • Je groeiende geloofwaardigheid en zichtbaarheid als een expert binnen jouw vakgebied of industrie;
  • En misschien nog wel het belangrijkste: de langdurige en waardevolle relatie die je uiteindelijk opbouwt met je klanten.

Maersk Line laat zien hoe het moet

Scheepvaart gigant Maersk Line heeft dit begrepen en heeft een Facebook-pagina opgezet om meer interactie aan te gaan met hun vele self-service klanten wie normaal gesproken geen persoonlijk contact hebben met het bedrijf. “We decided that social media is a natural next step in building our relationship with customers.”

Ondertussen heeft de Maersk Line facebook-pagina meer dan 248.000 likes gegenereerd en hebben ze een enorm aandeel online brand recognizition opgebouwd via social media. Priceless. Zeker als je bedenkt dat slechts één persoon binnen Maersk zich bezighoudt met het social media platform voor slechts een deel van zijn fulltime baan.

Een bijzonder verhaal in een unieke industrie op het gebied van social media en B2B. Want zoals Scott al benadrukt – “ it is an industry where you think nobody would be social. It is about shipping containers in boats across the ocean!”

Leer van Maersk Line tijdens de live webinar op 5 juni!

Benieuwd hoe dit succesverhaal tot stand is gekomen? Vraag het Maersk Line zelf! Op 5 juni zal Jonathan Wichmann, Communicatiepartner en hoofd van Social Media bij Maersk tijdens een live webinar jou te woord staan. Luister naar zijn B2B succesverhaal, lessons learned, tips and tricks en raak geïnspireerd.

Als een bedrijf dat in direct contact zo ver verwijderd is van haar klant al zo succesvol kan zijn in online engagement– wat houdt jou dan tegen? Stop your marketing & start engaging!

Shimon Ben Ayoun

Shimon Ben Ayoun is mede-oprichter en managing director van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Hij helpt marketeers bij de transformatie van marketing als ‘cost center’ naar ‘revenue generator’. Daarbij is hij continu op zoek naar vernieuwingen in B2B en technologie om het succes van marketeers te vergroten.