Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

Case study

Het Laatste Woord

Uitdaging

Het Laatste Woord is een tekstbureau dat teksten, redactiewerk en trainingen aanbiedt aan bedrijven en overheden. Er zijn in Nederland veel tekstbureaus, trainingbureaus, freelance tekstschrijvers en trainers. Als je online ‘tekstbureau’ zoekt via Google, vind je maar liefst 276.000 resultaten. Sarah Lee Ketner, oprichtster van het Laatste Woord: “Dubbel pech: we zitten in een overvolle markt en we zijn moeilijk te onderscheiden. Hoe kunnen we online beter gevonden worden?”

Oplossing

Tekstbureaus kunnen zich volop profileren door zelf teksten, artikelen, blogposts over het vak aan te bieden. Prachtig, zou je denken. Daarmee hebben we meteen het probleem te pakken: iedereen promoot zichzelf op gelijke wijze, namelijk met tekst. Uit een markt- en concurrentieanalyse komt duidelijk naar voren dat bijna geen enkel tekstbureau aandacht besteedt aan promotie op een ‘andere’ manier. En zo vinden we snel een campagne-idee voor Het Laatste Woord.

Een serie van vijf korte grappige taalvideo’s die wellicht ‘viral’ worden. Het Laatste Woord kan de video’s integreren in de maandelijkse nieuwsbrief, de website, een YouTube-kanaal en ze kunnen worden afgestemd op het cursusaanbod. In de filmpjes komen veelgemaakte spellingfouten aan bod, saaie vergadertaal, onduidelijk en ambtelijk taalgebruik enzovoorts.

Resultaat

Wat dit project vooral oplevert is de bewustwording van je eigen ‘ingesleten’ manier van werken. Door eens goed naar de concurrentie te kijken kun je soms heel snel zien dat er een kans of een ‘communicatiegat’ is dat nog niemand heeft ontdekt. In dit geval een tekstbureau onder de aandacht brengen op een andere manier. Taal centraal maar dan niet met tekst. De campagne is begonnen. De eerste reacties zijn binnen. Erg positief. Goed voor het imago en voor de vindbaarheid via de zoekmachines.

Sarah Lee Ketner

Eigenaar - Het Laatste Woord

“Ingrid Archer van spotONvision is een allround marketingspecialist en op haar oordeel moet je direct afgaan. In het begin was ik wat kregel omdat ze mijn voorstellen voor educatieve filmpjes afserveerde: “Niet onderscheidend genoeg.” “Te lang!” Ik heb uiteindelijk alles uit handen gegeven aan het creatieve team van spotONvision, dat vijf meesterwerkjes heeft afgeleverd. We krijgen heel veel reacties op de filmpjes. Ook horen we dat anderen ze gebruiken in trainingen of lessen. Via een andere weg zijn ze dus toch educatief. Zonder enig voorbehoud raad ik spotONvision aan als je online beter gezien wilt worden.”

Take-aways

  • Bekijk met enige regelmaat wat je concurrenten doen, en met name wat ze niet doen
  • Probeer eens op een nieuwe manier naar jezelf te kijken. Vaak doe je al jaren op dezelfde manier jouw marketing, probeer eens te vernieuwen