Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Houdt jouw klant wel van cheeseballs? Hoe te beginnen met content marketing in B2B

Ouderwetse push-marketing werkt niet meer, zeker niet in B2B marketing. We weten ook dat social media een middel is waar we niet meer omheen kunnen. Hoe te starten met content marketing in business-to-business?

Kopers, ook in de B2B, gaan online zelf op zoek naar informatie en daarmee heb je als marketeer meteen de sleutel naar succes.

Zorg ervoor dat een prospect jouw informatie vindt, het met interesse leest of bekijkt en ook nog ingaat op de call-to-action die je aanbiedt.

Weg dus met de sales-brochures, de op-de-borst-klopperij, de functie- en features overzichten. Waar houden jouw klanten en prospects eigenlijk van? wat zoeken ze? waar gaat hun hart sneller van kloppen? De nieuwe manier van marketing wordt ook wel content marketing genoemd. Een aanpak die zeker in de B2B-omgeving werkt, omdat je content centraal zet, content waar je je doelgroep mee helpt.

In een kort fimpje zie je nog eens samengevat de uitgangspunten van content marketing. Uit onderzoek van Joe Pulizzi (in de VS uitgevoerd) blijkt dat 33% van het totale marketingbudget uitgaat naar content. De andere 67% gaat nog steeds naar traditionele marketing (TV, radio, adverteren, brochures e.d.). Eerlijk toegegeven, deze manieren van marketing zijn vaak gemakkelijker en sneller. Terwijl een efficiënte content marketing strategie en de productie van content vaak enige tijd, inspiratie en resources vergt.

Hoe te starten met content marketing?

  • Pak het niet meteen te groots aan. Begin eens met een onderwerp, een serie artikelen of een whitepaper of checklist.
  • Zorg dat je evalueert en feed back inventariseert. Zo kun je de eerste stappen en eerste verkenningen naar een content marketing aanpak ervaren en verbeteren met behulp van je doelgroep.
  • Begrijp wat je klant zoekt. Luister, praat en lees! Zo kom je er steeds beter achter waar jouw doelgroep op zit te wachten en hoe jij waarde kunt bieden. Doe eens een belronde, zet eens een survey uit, zoek op Twitter of blogs naar de meest besproken onderwerpen op jouw vakgebied.

Ik zet expres de “begrijp wat je klant zoekt” op de derde plaats. Iedereen weet natuurlijk dat je daarmee moet beginnen. Maar de meeste successen worden behaald door marketeers die gewoon beginnen en experimenteren. Breng in kaart wat je doelgroep zoekt, maar laat het geen obstakel worden om te starten en te experimenteren!  Wees wel alert: bied geen cheeseballs aan als jouw doelgroep geen cheeseballs lust!

Eerder over content marketing in B2B geschreven:

Content in B2B Marketing steeds belangrijker

33% van het totale marketing budget naar content marketing

Het geheim van effectieve B2B Marketing: Buyer Persona’s

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.