Hoe maak je het koopproces eenvoudiger en sneller met slimme B2B-chatbots

We zien een omslag in communicatie, gedreven door ‘wat een klant wil’ aan de ene kant en technologie aan de andere kant. Kopers verwachten vandaag de dag dat hun vragen real-time en omnichannel beantwoord worden. En ze willen een verkoopgesprek starten wanneer het hen uitkomt. Gelukkig kan dat tegenwoordig! Echter, hier zit een mismatch met de meeste B2B-websites. In dit blog meer over de slimme chatbot en hoe je kunt starten met conversational marketing.

De slimme chatbot

Jarenlang waren bellen en mailen de voornaamste communicatiemiddelen. In de huidige real-time, on-demand wereld, willen de meeste mensen chatten met bedrijven. Dit is niet verrassend wanneer je bedenkt dat voor miljarden mensen messaging tegenwoordig de belangrijkste communicatie manier is om hun vrienden, familie en collega’s te ‘spreken’. Met een slimme chatbot vervang je formulieren op je website door één op één conversaties. Zo rol je de rode loper uit met real-time messaging. We noemen het ‘conversational marketing’.

Simpel gezegd: met chatbots kun je geautomatiseerde gesprekken voeren met jouw kopers, op basis van playbooks of scripts die je uitwerkt. Voor elke type bezoeker, maak je een gepersonaliseerde conversatie, afhankelijk van profiel, gedrag en fase van de buyer journey.

Met online conversaties het koopproces plezieriger maken

Met conversational marketing richt je je op het juiste gesprek, op het juiste moment in  het koopproces, eigenlijk niet heel anders dan we gewend zijn. Je wilt een consistente en gepersonaliseerde beleving voor jouw kopers creëren. Elke websitebezoeker heeft een andere behoefte en doel, maar één ding hebben ze gemeen: ze willen een ervaring hebben die waardevol is voor hen.

Om ze de juiste ervaring en de juiste boodschap te kunnen bieden, breng je jouw koper en jouw website in kaart. Dit doe je door het stellen van de volgende vragen:

Wat?

Wat bekijkt de bezoeker van je website nu? Op welke pagina of contentstuk zijn ze nu?

Wie?

Wie bezoekt je website? Wat weten we van die persoon? 

Is het iemand die je website voor het eerst bezoekt? Of is het een terugkerende bezoeker die bijvoorbeeld al meerdere nurture e-mails heeft ontvangen?

Waar?

Waar komen ze vandaan? Hebben ze geklikt op een advertentie of een link uit een nurture campagne? Komen ze via Google op je website of via een social media post?

Voor elke type webbezoeker creëer je een passende conversatie

Met een webconversatie heb je als doel iemand verder te helpen in een zoektocht of aankoopproces. Niet om ze iets te verkopen, maar ze te helpen met waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Het kan ook een conversatie zijn waarmee je zelf een bepaald doel wilt bereiken. Denk hierbij aan het verkrijgen van een e-mailadres, een aanvraag voor een gratis proefperiode van jouw product of het inplannen van een afspraak.

Wil je starten met conversational marketing als aanvulling op jouw marketingmachine dan hebben wij vier tips:

  1. Bereid je voor op een experiment waarmee je snel resultaten kunt zien, maar neem ook jouw stakeholder mee in de verwachtingen dat het in het begin een kwestie zal zijn van uitproberen en optimaliseren.
  2. Zorg voor enkele goede stukken content die je in het proces kunt inzetten.
  3. Maak duidelijke afspraken met Sales, zij krijgen ten slotte sneller leads en alerts.
  4. Zorg voor gebruiksvriendelijke tooling. Zo werken wij graag met Drift, marktleider op het gebied van conversational marketing.

Hulp nodig? Onze conversation consultants staan klaar om vragen te beantwoorden of te helpen bij de implementatie.

E-book Conversational Marketing in B2B

Wat als prospects geen formulieren meer invullen?


Deel dit artikel

Vergroot je B2B-marketing kennis

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van onze nieuwste B2B-Marketing updates en exclusieve evenementen. Eén keer per maand rechtstreeks in jouw inbox.