Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Hoe een buyer persona je kan helpen in je online B2B-marketing

Niet iedereen is bekend met buyer persona’s, terwijl het op zich niet heel nieuw is om je bij de start van een B2B-marketingcampagne te verdiepen in wie je doelgroep nu echt is. Een buyer persona gaat echter net een stap verder en helpt je nog beter te begrijpen hoe jouw koper zoekt, wat hem of haar raakt.

De vragen die wij meestal krijgen over dit onderwerp zijn: hoe helpt zo’n profiel/persona van je doelgroep?  En hoe kan je je buyer persona het beste inzetten?

Een buyer persona is een gedetailleerd profiel van een groep kopers. Inzicht in je koper helpt om het hoe en waarom beter te begrijpen. Waarom maken je kopers bepaalde beslissingen? Hoe zoeken ze naar informatie, en waar? Inzicht in je koper is een goed startpunt voor al je marketingactiviteiten. Want, als je weet waar je koper behoefte aan heeft, kun je hier ook beter op inspelen!

Als je inzicht hebt in je koper, dan kan je buyer persona je helpen met je online marketing. Twee zaken zijn hierbij relevant:

  1. Bij het maken van een buyer persona breng je gedrag van jouw koper in kaart en daar stem je je marketingcampagne op af. Oftewel als je weet dat jouw koper actief is op social media, dan weet je dat dit een belangrijk medium is om in te zetten om je doelgroep te bereiken. Als je bijvoorbeeld van je koper weet dat hij of zij actief is op LinkedIn, dan zal LinkedIn een belangrijk onderdeel van je campagne moeten uitmaken. Door een buyer persona profiel op te stellen, heb je het gedrag en de interesses van je koper in kaart gebracht en kun je veel gerichter je doelgroep benaderen.
  2. Daarnaast is het belangrijk om het online gedrag van je koper vast te leggen. Dit start met het up-to-date hebben van je CRM-systeem en zorgen dat alle benodigde gegevens van je koper volledig zijn ingevuld. Maar, met CRM alleen ben je er tegenwoordig niet. Je wilt de digitale footprint van je koper volgen en zijn of haar acties in kaart brengen. Door inzicht te krijgen in het gedrag van je koper kun je je marketingactiviteiten veel meer richten op het gedrag van je koper. Hier kan een marketing automation systeem je bij helpen.

Deel je buyer persona in de organisatie

Een andere veel gehoorde vraag is, hoe kan ik mijn buyer persona intern inzetten? Confronteer je collega’s met je buyer persona. Geef je buyer persona een gezicht, zodat het net ‘echt’ lijkt en men zich verbonden gaat voelen met de doelgroep. Zorg ervoor dat bij elke belangrijke beslissing je buyer persona in je achterhoofd zit. Op deze manier creëer je draagvlak binnen de organisatie en is je buyer persona de basis van alle activiteiten binnen de organisatie.

Buyer persona toolkit

Toolkit buyer persona's

Stoom jezelf klaar voor buyer persona’s!

Dit stappenplan helpt je bij het begrijpen en het opzetten van buyer persona’s. Inclusief interviewtips, veelgemaakte fouten en een buyer persona template. Bekijk de toolkit snel!

DOWNLOAD DE TOOLKIT

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.