Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

De evolutie van een B2B-campagne: 3 tips voor meer campagnesucces

Het opzetten van een geïntegreerde marketingcampagne vergt tijd en geld en staat hij eenmaal live, dan ben je er nog niet. Want ook het doorlopend optimaliseren heeft flink wat voeten in de aarde.
Een succesvolle B2B-campagne is dan ook nooit ‘af’. Vanuit onze dagdagelijkse praktijk geven we je drie tips om jouw campagnes te verbeteren.

1. Neem de lengte van je campagne onder de loep

Een conversie-dip halverwege de campagne is een vaak voorkomende evaluatie-uitkomst. Pas op dat je de koper niet uit het oog verliest en een te lange campagne start die onvoldoende is afgestemd op het koopproces van jouw koper.

Kijk kritisch naar je campagne en haal onderdelen uit je campagne waarbij je:

  • Geen antwoord geeft op de vragen van jouw doelgroep
  • In herhaling valt; de kracht van de herhaling geldt vrijwel nooit in campagnes

Kom je er achter dat je toch niet goed genoeg weet welke vragen bij jouw koper leven en waar jij antwoord op ‘moet’ geven? Ga dan terug naar de basis en valideer jouw buyer journey.

2. Wees onderscheidend: speel met contentvormen

Heb je scherp welke vragen je wilt en kunt beantwoorden in je campagne dan is de volgende stap het verbeteren van de manier waarop je je content in zet. Stel jezelf vragen als: Zet ik de juiste content in de juiste fase in? Zijn we wel onderscheidend genoeg? Blijven we de koper verrassen of worden we voorspelbaar?

De meest succesvolle B2B-marketeers zetten 7 verschillende tactics in. Het recyclen van bestaande content is een praktische manier om te vernieuwen. Maak van een whitepaper een podcast. Of vorm je whitepaper om tot een visual e-book door tekst in te korten en beeld toe te voegen. Door te spelen met nieuwe tactics maak je je content verrassender en meer ‘snackable’. Met vaak groot succes als gevolg!

3. Creëer voldoende bereik, vergeet promotie niet

Je bent pas echt succesvol als je voldoende gekwalificeerde leads genereert met je geïntegreerde campagne. Om het aantal afgesproken gekwalificeerde leads aan sales te kunnen leveren, heb je aan de voorkant van je campagne voldoende instroom nodig.

Jouw content moet onder de aandacht van jouw doelgroep komen, via de kanalen waarop jouw doelgroep te vinden is. Maak een gedegen promotieplan voor je campagne waarbij je zowel owned (bijvoorbeeld je eigen website), earned (LinkedIn company page) als paid media in zet. Zet hierbij altijd het belang van de inhoud voorop en zorg voor voldoende kleine stukjes content die je op de verschillende kanalen in kunt zetten.

De wereld om ons heen blijft veranderen

Zoals eerder gezegd, een geïntegreerde marketingcampagne is nooit ‘af’ en voor succes blijf je analyseren en optimaliseren. De wereld om ons heen verandert continu; of het nu gaat om nieuw gedrag van jouw kopers of aangepaste bedrijfsdoelstellingen. Meet, test en durf te veranderen, is het devies!

Maia Hemkes

Maïa Hemkes is Senior Marketing Programme Manager bij spotONvision. Ze houdt zich bezig met buyer persona’s, contentmarketing, leadgeneratie en sales enablement. Deze kennis gebruikt zij om B2B-organisaties te helpen bij het optimaliseren van hun marketingstrategie.