Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Een succesvol 2014 met B2B webinars

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Zorgen voor meer conversies? Meer leads genereren? Meer succes halen uit jouw marketingstrategie? Of misschien alle drie? Welke het ook is, het lijken stuk voor stuk enorme uitdagingen. Toch hoeft dat niet zo te zijn. B2B marketeers anno nu kunnen namelijk steeds meer gebruik maken van tools en technologische ontwikkelingen om hun doelen te bereiken. Een perfect voorbeeld hiervan is het webinar; een online tool dat een bedrijf de mogelijkheid biedt een enorm publiek te bereiken, tegen een minimaal budget.

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope, effectieve en bewezen manier om meer leads te genereren, awareness te vergroten en meer klantloyaliteit te bouwen, dan is een webinar echt iets voor jou.

Wat is een webinar?

Een webinar is een online presentatie die jouw prospects thuis, vanuit de luie stoel, kunnen volgen. De presentator kan zijn/haar scherm delen met het publiek dat interactief kan reageren door vragen te stellen, mee te doen met polls en naderhand een survey in te vullen.

Hiermee kun je de vraagtstukken en interesses van jouw doelgroep vaststellen. Je kunt namelijk het onderwerp van het webinar afstemmen op diezelfde issues.

Een online webinar is content waarmee je interesse kunt genereren bij nog onbekende leads/prospects. Je stuit namelijk al heel gauw op potentiële klanten die binnen jouw doelgroep passen. Een webinar is ook een stuk goedkoper dan het opzetten van een compleet evenement. Je hebt namelijk niet meer nodig dan een laptop, een headset, webcam en een presentator.

Wat je moet weten over webinars:

  • Hoe meer gebruik je maakt van webinars en hoe langer je de tool inzet, hoe groter het succes.
  • Het gebruik van webinars is een bewezen manier om meer leads te genereren.
  • Webinars zijn een perfecte manier om te achterhalen waar potentiële kopers mee zitten.
  • Er zijn best veel factoren die een rol spelen bij het gebruik van webinars. Maak van tevoren dus een duidelijk plan.

Meer leads, conversie en klantloyaliteit

Zoals gezegd kun je de content van het webinar afstemmen op de vragen die jouw doelgroep heeft. Daarmee positioneer je jezelf als thought leader en bouw je meer goodwill en loyaliteit op. Op diezelfde manier genereer je ook meer leads. Voordat een prospect namelijk toegang heeft tot het webinar, moet hij een formulier invullen. Zo weet je wie de prospect is, wat zijn contactgegevens zijn en waar hij ’s nachts van wakker ligt (als je hem die vraag zou stellen).

Tijdens het webinar kunnen de deelnemers vragen stellen. Je kunt hier direct op antwoorden of na afloop een follow-up doen. Zeker bij online sessies met veel deelnemers, is het praktisch niet mogelijk om op alle vragen een antwoord te geven. Een ideaal webinar duurt ongeveer 40 minuten, waarvan 10 minuten worden besteed aan een Q&A sessie. Dit is vaak het meest populaire deel van een webinar. Wanneer er te veel vragen zijn, kun je na het webinar een telefonische follow-up doen. Dit geeft je tegelijkertijd de mogelijkheid om jouw lead door het koopproces heen te loodsen.

Meer leren over webinars?

Kortom, met het inzetten van webinars kun je goed in de gaten houden waar jouw doelgroep en prospect naar op zoek is. Iemand die langdurig interesse toont in een onderwerp zou zomaar een volgende klant kunnen zijn. Wil jij de volgende stap zetten in B2B marketing en meer leren over webinars, de functionaliteiten en best practices? Begin het nieuwe jaar dan goed en schrijf je in voor het webinar ‘De Kracht van Webinars’ op donderdag 16 januari a.s. om 11 uur.

Shimon Ben Ayoun

Shimon Ben Ayoun is mede-oprichter en managing director van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Hij helpt marketeers bij de transformatie van marketing als ‘cost center’ naar ‘revenue generator’. Daarbij is hij continu op zoek naar vernieuwingen in B2B en technologie om het succes van marketeers te vergroten.