Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

De voortdurende evolutie van B2B-campagnemanagement

Er zijn maar weinig mensen die campagnemanagement zo spannend vinden als ik. En dan vooral B2B-campagnes die, in tegenstelling tot hun B2C-tegenhangers, geen sexy imago hebben en waarbij grote budgetten ontbreken. Voor de meeste B2B-marketeers zijn deze campagnes een noodzakelijk kwaad – een soort wilde beesten die maar lastig onder controle te houden zijn.

Dat was niet altijd zo. B2B-campagnes zijn nooit erg spannend geweest, maar ze waren in een eerder stadium tenminste nog vrij gemakkelijk uit te voeren. Fieldmarketing-teams waren verantwoordelijk voor sales- en telemarketingcampagnes, corporate marketing deed de PR-campagnes voor meer awareness en klantmarketeers probeerden aan up- en cross-sell te doen.

Het ging toen nog om relatief eenvoudige campagnes die makkelijk herhaald konden worden. Er is dan ook een ontelbare hoeveelheid van dit soort campagnes uitgevoerd. Helaas waren ze nooit erg effectief. Al deze campagnes werden bedacht rondom de eisen van de organisatie en kwamen niet tegemoet aan de behoeften van de koper. Dit gebrek aan effectiviteit werd goed verborgen. Opwinding creëren onder de stakeholders was de sleutel tot succes, er was absoluut geen focus op het begrijpen van de koper.

Een nieuw tijdperk met geïntegreerde campagnes

Dat is tegenwoordig wel anders. Iedere B2B-marketeer streeft naar geïntegreerde campagnes waarin de koper centraal staat. We kunnen onze doelgroep steeds beter bereiken, al blijft het soms nog wel lastig. De coördinatie van geïntegreerde campagnes is een uitdaging.

Gelukkig hebben we veel tools tot onze beschikking.  Online samenwerkingstools laten marketingteams wereldwijd steeds efficiënter samenwerken. Met contentmanagement-systemen en websites creëren we dynamische platforms waarop we onze kennis kunnen delen. En met marketing automation kunnen we onze kopers op het juiste moment de juiste informatie bieden. Al deze tools zorgen ervoor dat we onze campagnes kunnen meten en optimaliseren. Hierdoor kunnen we de waarde van marketing duidelijk laten zien én deze constant verbeteren.

De evolutie gaat door

We hebben al heel veel veranderingen gezien en er zullen er nog heel veel volgen. Nieuwe uitdagingen als data-management, privacy en omni-channel marketing zijn we pas net aan het ontdekken.

Vind je het moeilijk om deze snel veranderende wereld van B2B-campagnes bij te houden? Je bent niet de enige. Er zijn zoveel tools, webinars, conferenties, blogs, etc. dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Onthoud in ieder geval altijd dat je de behoeften van jouw koper voorop stelt.

Focus op de behoeften van je koper

Ga face-to-face de interactie aan met je kopers en klanten, en luister naar wat ze te zeggen hebben. Focus meer op hen en minder op trends en ontwikkelingen. Weet ook dat het niet erg is om een volger te zijn. Je hoeft niet altijd de eerste te zijn, dat is namelijk niet altijd het beste.  Benut de kans om te leren van de successen en valkuilen van anderen, hier kun je een hoop profijt van hebben.

B2B-campagnes zijn tegenwoordig nog steeds niet sexy, maar ze worden wel steeds leuker en boeiender. Onze budgetten zijn nog steeds niet erg groot, maar we leren wel steeds beter om het maximale te halen uit wat we erin hebben gestoken.

Hoe heeft de campagnemanagement-evolutie invloed op jou? Stuur een e-mail of laat hieronder een reactie achter.

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.