Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

De kracht van webinars in B2B: 4 vragen & 4 antwoorden

Hoewel veel B2B-marketeers in de effectiviteit van webinars geloven, zet een groot deel deze marketingtool nog structureel niet in. Om meer inzicht te geven in de kracht van webinars, presenteerde spotONvision onlangs een webinar over dit onderwerp. Wat bleek uit de poll? 42% van de deelnemers heeft weleens een webinar gevolgd maar nog niet zelf georganiseerd. Er is dus werk aan de winkel! Tijdens het webinar over webinars werden diverse vragen gesteld. In deze blogpost geven wij een overzicht van deze vragen en bijbehorende antwoorden.

1. Wat kun je als opkomstpercentage verwachten?

De eerste vraag ging over het opkomstpercentage. Stel als 100 mensen zich registreren, hoeveel mensen zullen dan daadwerkelijk deelnemen aan het webinar?  Opkomstpercentages zijn afhankelijk van het onderwerp: “Hoe algemener je onderwerp is en hoe breder je het webinar promoot, hoe groter de kans op no- shows. Je kunt dus beter kiezen voor een meer specifiek onderwerp voor een gerichtere doelgroep. Daarnaast spelen de kosten een belangrijke rol: “Bij een gratis webinar is het opkomstpercentage meestal zo’n 50%. Bij een inschrijving van 100 mensen betekent dit dat er zo’n 50 mensen komen opdagen.” Overigens blijkt wel dat een aantal van de no-shows achteraf alsnog de video-opname bekijkt. En, uit de ervaring van spotONvision blijkt ook dat de registratie van één deelnemer niet altijd het werkelijk aantal kijkers reflecteert; soms zitten vier personen van dezelfde afdeling bij elkaar naar één scherm te kijken.

2. Kun je mensen laten betalen voor een webinar?

“Dit is absoluut mogelijk en er zijn organisaties die geld vragen voor webinars die ze organiseren. Je moet dan wel extra goed nadenken over het doel en het onderwerp van het webinar. Er is een kans dat er minder mensen zullen deelnemen dan wanneer het webinar gratis zou zijn, maar dit is niet per definitie zo.” Het belangrijkste is dat je je content afstemt op jouw doelgroep: “Als je een goed verhaal hebt en waardevolle content biedt, zijn mensen best bereid om te betalen voor het volgen van het webinar. Als je een echte training geeft in de vorm van een webinar, kun je er best geld voor vragen.”

3. Hoeveel deelnemers kunnen er met een webinar meedoen?

“Dat hangt af van de techniek die je gebruikt. Alles gaat over het internet, dus de mogelijkheden zijn breed. Sommige aanbieders laten een maximum aantal van 1000 deelnemers toe. Maar de meeste aanbieders van webinartechniek hebben verschillende abonnementsvormen.” Ingrid Archer, Managing Partner van spotONvision en host tijdens dit webinar, voegt daaraan toe: “Zo organiseert Hubspot regelmatig webinars waarbij het geen uitzondering is als er 16.000 mensen aan de lijn hangen.”

4. Wat kost de licentie van de webinar software ongeveer?

Het kostenplaatje voor de software om webinars mee te organiseren verschilt per licentie die je aanschaft bij de provider. Voor het onbeperkt uitzenden van webinars worden licentiekosten gerekend die liggen tussen de 750 en 20.000 euro per jaar. De meeste tools bieden online chat, camera en opnamefunctionaliteit.

Het verschil zit met name in het aantal licenties die je nodig denkt te hebben en in het maximum aantal deelnemers dat aanwezig kan zijn bij het webinar. In het algemeen kan gesteld worden dat de reguliere webinars aanzienlijk goedkoper zijn dan studio webinars. Dit komt logischerwijs door het feit dat er geen studio en geen cameracrew nodig is. Precieze bedragen moeten worden opgevraagd bij de aanbieder van de software.

We hopen dat jullie wat wijzer zijn geworden over het inzetten van webinars als marketingtool. Lees ook het verhaal van het marketingteam bij Elsevier en hoe zij succesvol webinars inzetten en het verhaal op Marketingfacts over hoe je je webinar in de soep kunt laten lopen in 12 stappen.

Mocht je nog meer over webinars willen lezen, download dan het gratis te verkrijgen eBook ‘De kracht van Webinars’ in Business-to-Business. De slides van het webinar zijn te vinden op SlideShare.