Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

Checklist B2B-leadgeneratie maturity model

Er komt veel kijken bij het komen tot geoliede leadgeneratie. De pijlers strategie, campagnes, technologie en de samenwerking tussen sales en marketing hebben allen invloed op het succes van je organisatie.

Soms sluipen routines in je werk, je hebt een bepaalde manier van campagnes uitrollen, en dat doe je al jaren zo. Of, je hebt eigenlijk nooit de tijd genomen om jouw koper of klant goed in kaart te brengen. Ergens van binnen besef je dat er hier en daar blinde vlekken in jouw marketing zitten.

Hoe volwassen is jouw marketing? En op welke vlakken kun jij nog vooruitgang boeken?

spotONvision ontwikkelde een leadgeneratie maturity model waarmee je jezelf kunt toetsen. Om het model te gebruiken kun je starten met de checklist voor leadgeneratie volwassenheid. Per topic kun je zelf evalueren op welk niveau jij je bevindt.

Level 1: Starter

De ‘Starter‘ heeft het één en ander op orde, maar zonder strategie en samenhangende content. Daarnaast zijn campagnes niet gebaseerd op inzichten van de koper en data is niet geborgd. Resultaten worden zo nu en dan gemeten. Tussen Marketing en Sales zijn nog geen duidelijke afspraken gemaakt over leaddistributie en -kwaliteit.

Level 2: Practitioner

Als ‘Practitioner’ ben je op de goede weg. Je hebt deels je strategie en content op orde. Er zijn wel of geen kopersinzichten, of je hebt je promotie of systemen nog niet op orde. Misschien staat er één algemene leadgeneratiecampagne op de rit. Deze campagne is nog niet gedifferentieerd naar thema of propositie.

Level 3: Advanced

Je bent ‘Advanced’ en je marketing staat in de steigers. Je strategie, content en promotie zijn op orde.  CRM en marketing automation zijn inmiddels geïntegreerd. Meerdere campagnes zijn up-and-running, en er is inzicht in conversie door de hele funnel (van promotie, tot MQL tot opportunity tot deal). Marketing en Sales hebben heldere afspraken en weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Level 4: Best-in-class

Je bent ‘Best-in-class’ en je marketingactiviteiten leveren zichtbaar resultaat op. Je weet als geen ander hoe je je doelgroep kunt vinden en binden. Bovendien maak je gebruik van marketingtechnologie en kun je met dynamische campagnes automatisch reageren op het gedrag van je koper. Marketing en Sales hanteren een naadloos leadproces.

Kortom, genoeg te evalueren aan de hand van deze vier pijlers. Waar zitten jouw blinde vlekken?

Start vandaag nog met de checklist!

B2B leadgeneratie maturity model checklist

B2B-leadgeneratie maturity model checklist

Hoe volwassen is jouw marketing? En op welke vlakken kun jij nog vooruitgang boeken? Een goede oefening om met je marketingteam te doorlopen. Zo kun je checken:

1. Welke deelgebieden onderbelicht zijn, denk aan strategie, campagnes, marketingtechnologie en sales en marketing alignment;
2. Welke specifieke onderwerpen aandacht nodig hebben.

DOWNLOAD NU DE CHECKLIST!

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.

Reacties zijn gesloten.