Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

B2B Marketing blog

B2B marketeers kunnen veel meer content halen uit events

Gisteren hielden we de eerste in een serie van drie B2B marketing webinars met als thema ‘Lead generatie door content creatie’. Het ging over het creëren van content door events. B2B marketeers organiseren veel events per jaar, uit de poll onder de deelnemers blijkt dat 54% regelmatig, bijvoorbeeld 4 keer per jaar een event organiseert.

Events, masterclasses, ronde tafel-sessies, seminars… een schat aan informatie ligt voor het grijpen. Maar grijpen we wel genoeg? En wat kunnen we dan? Denk aan de presentaties die je toch al verzamelt, de sprekers, klanten, prospects die er ook bij zijn. Je kunt er van alles mee.

Hieronder een samenvatting van de meest gestelde vragen.

Vraag: Het organiseren van een event kost normaal gesproken veel tijd en energie. Hoe kun je het managen van contentproductie integreren in het organisatieproces van een event?

Antwoord: We ervaren allemaal wel vaker het gebrek aan tijd en resources. Maar als je het nu eens omdraait en je ziet dat je door het verzamelen van content tijdens een event, later in het jaar heel veel tijd uitspaart.
Neem bijvoorbeeld 1 kleinschalige masterclass of seminar: Je interviewt drie sprekers en schrijft daar korte artikelen over, je maakt een korte video van de hoofdspreker, en je nodigt een van je klanten uit om een maand later nog eens met jou een webinar voor te zitten over hetzelfde onderwerp. Op deze manier heb je al gauw een leuk pakket relevante content waar je een kwartaal mee toe kan. Dit zet je vervolgens stapsgewijs in om enerzijds jouw geloofwaardigheid als een thoughtleader te bevestigen en anderzijds om leads mee te genereren.

Vraag: Wat is de grens tussen SPAM en het regelmatig verspreiden van content?

Antwoord: Met deze vraag hebben wij ons de laatste tijd ook bezig gehouden. We ervaren zelf dat sommige bedrijven naar ons idee deze grens overschrijden. Je krijgt op den duur zoveel mails in je inbox met alweer een eBook, webinar aankondiging of blog post vermelding, dat je het op den duur als SPAM gaat ervaren. Toch zonde van de inspanningen, tijd en geld dat je als bedrijf in je contentproductie stopt. Een tip is om je bewust te blijven van dit mogelijk negatieve effect van deze overload. En blijf verder vooral dicht bij jezelf. Produceer niet meer dan goed voelt. Kwaliteit boven kwantiteit!

Shimon Ben Ayoun schreef onlangs een blog post over dit onderwerp dat veel B2B marketeers tegenwoordig bezighoudt: de dunne scheidslijn tussen je klant helpen vs. je klant spammen.

Vraag: Hoe zorg je ervoor dat de concurrent er niet vandoor gaat met jouw content? Je kunt ze bijvoorbeeld op het goede spoor zetten.

Antwoord: Als je content maakt naar aanleiding van events, en eigenlijk geldt dit altijd (ook zonder events), is er altijd een risico dat jouw concurrent het ook leest, bekijkt, downloadt.
Gaan ze er vandoor met je idee? Je bent altijd nog een stap verder dan je concurrent!
Overigens kan je ook gebruik maken van beveiligingsmogelijkheden, zodat je zoveel mogelijk controle houdt over wie toegang krijgt tot je content. Wanneer een geïnteresseerde jouw eBook wilt downloaden kun je vragen naar zijn of haar gegevens. Je zou eventueel de informatie kunnen blokkeren. Persoonlijk vind ik dit geen prettige methode. Openheid siert juist een organisatie!

N.B. De presentatie van de webinar nog eens doorbladeren op Slideshare. Ook de opname van de webinar komt binnenkort online op deze website.

Mis onze volgende webinars niet!

Wil je meer weten over hoe leads te genereren door content generatie? Schrijf je dan in voor de volgende twee webinars van de 3-delige B2B marketing Winter Webinar serie:
Winter Webinar, deel 2: Whitepaper marketing: over uiterlijke en innerlijke kracht, op donderdag 24 november a.s.
Winter Webinar, deel 3: B2B Marketing – De Kracht van Webinars, op donderdag 15 december.

Ingrid Archer

Ingrid Archer is een marketing- en communicatieprofessional pur sang met inmiddels meer dan 20 jaar ervaring in B2B marketing en communicatie. Zij is mede-oprichter van spotONvision en het B2B Marketing Forum. Zij initieerde succesvolle campagnes in diverse sectoren en is een van de experts op het gebied van contentmarketing, buyer persona's en lead nurturing in B2B.