Van ROI naar customer journey succes

spotONvision wilde weten of en hoe B2B-marketingdirecteuren in Nederland het ‘customer journey denken’ ook al omarmen en of ze de marketingresultaten kunnen meten aan de hand van de customer journey.

Klantmarketing

B2B klantmarketing

Nieuwe klanten binnenhalen is noodzakelijk voor continuïteit in je bedrijf, maar wat doe je met je bestaande klanten? Bij bestaande klanten ligt er een kans voor het opbouwen van een langdurige relatie, zij hebben immers eerder aangegeven vertrouwen te hebben in je bedrijf.

Het is dus de moeite om je klanten op de hoogte te houden van de oplossingen die jouw producten en diensten nog meer kunnen bieden en om ambassadeurschap te stimuleren. Een goed uitgangspunt is inzicht te krijgen in de klantreis, de customer journey. Zo zie je precies waar de contactmomenten zijn die er het meest toe doen en die je kunt beïnvloeden. Account-based marketing (ABM) kan ook worden toegepast op een specifieke klant. Dan gaat het over maatwerk waarbij je marketing en communicatie volledig afstemt op die ene account of klant.

Vaak krijgen we de vraag hoe je klanten het beste kunt behouden en hoe je het best je klant centraal kunt zetten in alles wat je doet.

Ingrid Archer

Managing Partner - spotONvision

“Het is belangrijk altijd de klant centraal te stellen in alles wat je doet:

  • Waarom kiest de klant voor jou?
  • Hoe speel je in op de behoeftes van de klant?
  • Hoe kan je klantgericht denken en handelen?
  • Wegen de kosten die je voor de klant maakt op tegen de baten?”

Waarom klantmarketing?

  • Het behouden van bestaande klanten is minder tijdrovend dan het aantrekken van nieuwe klanten.
  • Omdat je meestal klantdata en -inzicht al in huis hebt, kun je de klantbeleving en klanttevredenheid veel gemakkelijker dan voorheen verbeteren.
  • Een klant- of retentieprogramma helpt om de focus op de bestaande klant te krijgen en meer te halen uit de bestaande klanten.
  • Een account-based marketingaanpak kan tevens helpen om binnen een bestaande klant andere business units of afdelingen en beslissers te bereiken en bewerken.

Wat kan spotONvision betekenen?

Door het in kaart brengen van de customer journey krijg je inzicht in het klantproces. Vervolgens kan spotONvision je helpen om de content die je gebruikt in klantprogramma’s af te stemmen op de customer journey. Ook kunnen wij een kwalitatief onderzoek doen bij bestaande klanten om te onderzoeken waar de behoefte van de klant ligt. Uiteraard staan we je graag bij met het opstellen van een account-based marketingplan voor bestaande accounts. Met de inzet van de juiste plannen en tools kun je klanten een persoonlijke en consistente beleving meegeven.

Soms liggen de uitdagingen en oplossingen om de klant echt centraal te stellen buiten de afdeling marketing. Ook dan kan spotONvision meedenken en samen werken aan manieren om de klant centraal te stellen. Hierbij kan de marketingafdeling namelijk een centrale rol spelen. Neem contact met ons op.

ebook-marketing-automation

Download e-book

Marketing automation - de business case

In dit e-book lees je alles over de business case van marketing automation. Met automation tools kunnen marketeers resultaatgerichter en efficiënter te werk gaan, en kan de ROI van marketing inzichtelijk worden gemaakt.

DOWNLOAD HET E-BOOK